Wat als er een probleem is met alcohol, drugs of ander middelengebruik binnen het gezin?

​Soms is een probleem met alcohol, drugs of ander middelengebruik bij één of beide partners één van de oorzaken van de scheiding, in andere situaties net een gevolg. Oorzaak en gevolg zijn hier vaak ook met elkaar verweven. 

 • Misschien twijfel je of er wel echt een probleem is, weet je niet goed of je nu al aan of over de grens zit.
 • Misschien heb je zelf al vaker geprobeerd om het probleem zelf op te lossen, maar is het nog niet gelukt, of slechts tijdelijk. 
 • Misschien heeft zelfs iemand uit je omgeving (je familie, je huisarts, de school van de kinderen) jou al eens aangesproken omdat hij bezorgd was over wat er met jou of je (ex-)partner aan de hand is, of gezegd dat jij (of jouw partner) te veel drinkt en heeft ook dat niet echt geholpen.

Toch willen we je vragen om het niet op te geven om hulp te zoeken voor het probleem. Het heeft immers gevolgen voor iedereen van jouw gezin, zeker ook voor de kinderen al denk je dat ze het niet zien of weten.

Waar vind ik meer info en/of hulp?

​In al deze situaties is het ontzettend belangrijk om er met een vertrouwenspersoon over te praten,  je huisarts in eerste instantie. Maar misschien durf je die stap nog niet zetten, vraag dan aan een goede vriend of familielid dat die meegaat met jou , ... Je kan ook op zoek gaan naar een CAW, een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg of een privé-therapeut waar je jouw verhaal kan doen.

O,f als je bang bent om over dit probleem in een rechtstreeks contact te praten, dan kan je ook op zoek naar telefonische of chat-hulpverlening om je verder op weg te helpen.

​- als je zelf een probleem hebt/denkt te hebben:

 • op alcoholhulp.bedrughulp.be en gokhulp.be vind je telkens specifieke informatie, een zelftest, online zelfhulp en online begeleiding. Dit alles is gratis. De online begeleiding bij Alcoholhulp bestaat uit een gestructureerd programma gecombineerd met persoonlijke begeleiding door een professionele hulpverlener. Er is mogelijkheid tot wekelijks contact via chat, gedurende 12 weken.
 • bij alcoholhulp.be kan je ook terecht op het forum,  anoniem, waar je berichten met andere bezoekers kan uitwisselen, en hun berichten lezen en becommentariëren. Er is een moderator die het forum leidt

- als je bezorgd bent om het gebruik van je (ex)partner:

 • De bovenvermelde websites bevatten ook een luik voor partners:
 • Er is een zelfhulpboekje "Als je partner drinkt" dat 10 belangrijke vragen bundelt:
  1. Ben ik verantwoordelijk voor het alcoholprobleem van mijn partner?
  2. Hoe kan ik mijn partner helpen?
  3. Wat betekent onze relatie nog?
  4. Wat moet ik doen als er geweld aan te pas komt?
  5. Wat met de kinderen?
  6. Wat moet ik zeggen tegen vrienden, familie, buren?
  7. Wat als ik het ook niet meer weet?
  8. Hoe kan ik voor mezelf zorgen?
  9. Hoe moet ik met mijn partner omgaan als hij probeert te stoppen met drinken?
  10. Waar kan ik terecht?​
 • Als je vermoedt of weet dat je partner drinkt, illegale drugs of pillen gebruikt of gokt kan je ook terecht op De Druglijn. Bellen kan van maandag tot vrijdag van 10u tot 20u naar een 078 15 10 20; dit is een nummer waarnaar je belt tegen een normaal tarief, dus geen bijkomende kosten. Je kan ook bellen, skypen, chatten of mailen.

​- als je bezorgd bent om je kinderen die in deze situatie opgroeien:

 • ​Neem jouw kind steeds serieus als het vertelt over. Het opgroeien bij een ouder die een probleem heeft met alcohol of drugs kan heel wat gevolgen hebben voor kinderen. Neem jouw kind steeds serieus als het vertelt over.  Stel hen gerust dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de problemen en ook dat zij ze niet moeten oplossen. Belangrijk is om ook met je kind hierover in gesprek te gaan, als je dat zelf moeilijk hebt, ga dan op zoek naar hulp hierbij. Je huisarts kan je alvast op weg helpen. Meer info vind je ook op:
 • ​Informatie op maat van kinderen en jongeren vind je op deze pagina's van de druglijn.be en alcoholhulp.be.
 • "Als je ouder drinkt". Infoboekjes voor jongeren waarvan een ouder drinkt. Concrete tips, doe-opdrachten en antwoorden op vaak gestelde vragen. Je krijgt op een duidelijke en frisse manier antwoord op vragen als: 'Wanneer is alcohol een probleem?', 'Hoe ga ik om met mijn gevoelens?' en 'Krijg ik later ook problemen met alcohol?'.

14-18 jaar: Bekijk of download het info-boekje "Als je ouder drinkt" (pdf)
-14 jaar: Bekijk of download het info-boekje "Als je ouder drinkt" (pdf)

En wat als er gevaar dreigt? 

Wanneer het middelengebruik ontspoort, en er doen zich situaties voor waardoor jij of je kinderen in gevaar komen, of wanneer er zaken gebeuren die strafrechtelijk kunnen worden vervolgd (alle vormen van psychisch, fysisch, economisch of seksueel), dan moet je onmiddellijk contact opnemen met de politie en aangifte doen.

Politie zal dan het (jeugd)parket op de hoogte brengen en er kan een onderzoek gestart worden. Als jullie al gescheiden zijn kan je ook vragen om opnieuw gehoord te worden bij de familierechter, eventueel in hoogdringendheid, (zie fiche "Wat is de blijvende saisine in de familierechtbank?") die zal zal bekijken hoe de situatie is en of er eventueel wijzigingen moeten vastgelegd worden in de organisatie van de verblijfsregeling, of bv. een neutrale bezoekruimte inschakelen waar bezoek aan de andere ouder steeds onder begeleiding gebeurt. Mogelijks zal de rechter een (nieuw) sociaal onderzoek bevelen door de justitie-assistent.
De familierechter zal bij zijn uitspraak steeds het belang van het kind voorop stellen,.

Meer lezen op deze fiches:

Deel dit artikel via