Scheiding : van samenwonen naar apart - wat gebeurt er met het huis waarin we wonen ? |
"Wat gebeurt er met het huis waarin we samen wonen?" ... is na de vraag van "Hoe vertellen we aan onze kinderen dat we gaan scheiden?" één van de meest gestelde vragen bij een scheiding. Het gepaste antwoord vinden op die vraag is niet zo eenvoudig: een huis is ook een thuis, met herinneringen, voor ouders én kinderen.
Belangrijk is je goed te informeren over voor- en nadelen van elke optie. Een bemiddelaar, advocaat of notaris kan je hier bij helpen.
Zolang jullie beide adressen nog op het gemeenschappelijke huis staan, zijn jullie beide aansprakelijk als huurder, dus jullie zijn allebei nog verantwoordelijk voor het betalen van de huur, van verzekeringen, van mogelijke kosten door schade,.. . Jullie doen er goed aan te overleggen hoe jullie dit verder aanpakken: wie blijft erin wonen - wie vertrekt? Wie betaalt welke kosten die nog volgen, en dit tot wanneer de scheiding wettelijk geregeld is? Je bent pas niet meer mede aansprakelijk vanaf het moment dat de scheiding is ingeschreven in het bevolkingsregister.
Best laat je zo snel mogelijk aan je huiseigenaar weten dat jij niet meer op dat adres woont; of dat jij als enige het huurcontract overneemt. Zorg ervoor dat er nog een plaatsbeschrijving opgemaakt wordt, zodat bij eventuele schade het bedrag door jullie beiden gedeeld kan worden. Maak ook afspraken over de eventuele terugbetaling van de huurwaarborg: hoe wordt die verdeeld?
Indien je zelf verhuist, ga dan naar de Bevolkingsdienst van je nieuwe woonplaats je adreswijziging aangeven.
BELANGRIJK: als jullie wettelijk samenwonen (maw. een verklaring hebben afgelegd bij de Burgerlijke Stand) gelden dezelfde regels als bij gehuwden.
In De Standaard Weekblad van 5 oktober 2019 verscheen een artikel met een positief verhaal over birdnesting.
LIVING TOGETHER APART NA DE SCHEIDING
'Er is afgesproken dat de nieuwe partners hier alleen te gast kunnen zijn'
Velen reageerden sceptisch, toen de ex-geliefden Wederik en Joke begonnen met een weinig bekende vorm van co-ouderschap. Niet de kinderen pendelen tussen de twee huizen, het zijn de ouders die komen en gaan. 'Ik ben mijn ouders heel dankbaar dat ze dit voor ons doen.'
Heel vaak is het niet zo evident om een nieuwe woning te zoeken na een scheiding: hoge huurprijzen, huiseigenaars die liever verhuren aan een koppel dan aan een alleenstaande met kinderen, …
Vraag zeker bij CAW of OCMW na of je in aanmerking komt voor een sociale woning, en schrijf je dan ook zo snel mogelijk in bij een sociale huisvestingsmaatschappij, de wachttijden zijn lang …
Durf je huisvestingsprobleem te bespreken met je vrienden en familie, mogelijks kunnen zij helpen zoeken naar een (tussen)oplossing. Indien je zelf geen oplossing kan vinden, neem dan zeker contact op het het CAW, zij helpen je verder kijken.
Ook voor je kind kan de beslissing rond de woning zeer ingrijpend zijn; dit kan verwarring, verdriet, boosheid, onzekerheid … en vooral heel veel vragen met zich meebrengen:
Ook met vragen ivm huisvesting kan je terecht bij het onthaal van het CAW in je buurt.
Bij de Wetswinkel en De Huurdersbond kan je o.a. terecht met jouw juridische vragen over je huurwoning en het omzetten van een huurcontract voor samenwonenden naar alleenstaande.
Wanneer jullie er samen niet uitkomen wat er met de gezinswoning dient te gebeuren, kunnen jullie hierover in gesprek gaan met een bemiddelaar, die op een constructieve wijze met beide partijen tot de best mogelijke oplossing komt.
Indien één van jullie beide werkt(e) als zelfstandige, en hiervoor een deel van het huis inbracht kan je er goed aan doen om de boekhouder te vragen hoe jullie de verdeling van het huis en de inboedel op de meest voordelige fiscale manier kunnen doen.
"De week om week is direct afgesproken, maar eigenlijk zaten we eerst wel met vragen wie waar zou wonen. We hielden ons huis maar we hebben daar in de buurt eerst een appartement samen gehuurd. De kinderen bleven gewoon in het huis wonen en wij wisselden elkaar af, zodat wij dat week om week verhuisden van het appartement naar het huis. En dus de kinderen nog konden hun eigen kamer houden, omdat wij het gevoel hadden van 'wij gaan uit elkaar, maar zij moeten daar zo weinig mogelijk last van hebben'.
Ja, ze hebben daar nog niet zoveel last van want zij zijn eigenlijk altijd op dezelfde plek. Zij verhuizen eigenlijk niet.Dat appartement werd dan verkocht. En dan was het weer moeilijk, van 'ja, wat gaan we er nu weer mee doen?' En dan heb ik gezegd van, 'goed we gaan beslissen', de kinderen zitten nog op school in de buurt van waar we woonden, dus moeten nog naar daar gevoerd worden... En dan ging mijn ex-partner toch iets huren voor hem alleen. We hebben dan ons huis verkocht en ik heb zelf ook iets gehuurd. Het was gewoon nodig dat wij afstand namen. Wij hadden nog te veel dingen samen... dat werd te moeilijk en dan hebben we eigenlijk gezegd van 'ja goed, het is tijd om elk onze eigen weg te gaan'... en kinderen gaan moeten beginnen verhuizen, want het is tijd dat wij echt volledig apart zitten."
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.