Sinds 2014 kennen we in België de Familie- en Jeugdrechtbanken. Dit zijn Rechtbanken binnen de Rechtbank van Eerste Aanleg, die alle familierechtelijke zaken behandelen. Met de oprichting van deze Familierechtbanken wilde de wetgever de wirwar van procedures en rechtbanken in familiezaken vereenvoudigen. Dit was wel nodig vermits er vroeger al naargelang de materie wel tot vier rechters bevoegd konden zijn in familierechtelijke dossiers: de Vrederechter, de Jeugdrechtbank, de Rechtbank van Eerste Aanleg en de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg zetelend in kort geding. Dat is nu verleden tijd.
Naast de centralisatie van de materie bij één rechtbank, werd ook de blijvende saisine ingevoerd.
De blijvende saisine van de Familierechtbank wil zeggen dat uw dossier na uitspraak door de Familierechtbank (of het Hof van Beroep) blijft ingeschreven op de rol van de Familierechtbank. Ze kan gemakkelijk opnieuw opgeroepen worden indien er opnieuw problemen zijn tussen de betrokken partijen.
Deze blijvende saisine geldt voor de volgende zaken:
Enkel indien er "nieuwe elementen" zijn, kan u uw zaak opnieuw voorleggen aan de Familierechtbank.
Onder "nieuwe elementen" worden verstaan:
De procedure is zeer soepel. Je kan het verzoek tot "heroproeping" indienen ofwel bij conclusie via jouw advocaat ofwel bij een schriftelijk verzoek dat wordt neergelegd op de griffie. Je moet geen nieuw rolrecht betalen, omdat de zaak nog ingeschreven staat op de rol. De zaak wordt dan vervolgens binnen een termijn van 15 dagen opnieuw voor de Familierechtbank gebracht.
Opgelet, je mag geen misbruik maken van deze versoepelde procedure: oneigenlijk gebruik kan gesanctioneerd worden met een geldboete!
Hieronder vind je een voorbeeld van een verzoekschrift in kader van de blijvende saisine bij de familierechtbank.
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.