Info

Deze online scheidingskoffer is het product van Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) aan de Arteveldehogeschool, Gent.  Tussen 1/09/2017 en 31/08/2019 liep binnnen Arteveldehogeschool het project Sparkles (Shared Parenting: Knowledge, Leverages, Experiences & Strategies) met als centrale doelstelling de beschikbare hulpbronnen voor gezinnen naar aanleiding van een relatiebreuk toegankelijker te maken. Dit vanuit de vaststelling dat gezinnen 1) vaak worstelen met specifieke uitdagingen naar aanleiding van een relatiebreuk en 2) vaak hun weg niet vinden in het bestaande aanbod van informatie, diensten en hulp. Doel van de koffer is om deze hulpbronnen beter te ontsluiten, en op die manier het welbevinden van kinderen, jongeren en gezinnen te vergroten.

Aan het project waren twee medewerkers verbonden van de Bacheloropleiding Pedagogie van het jonge kind (Liesbet de Lepeleire en Sofie Vanassche) en één medewerker van de Bacheloropleiding Sociaal Werk (An Keppens)

De scheidingskoffer bestaat uit vier onderdelen die onderling met elkaar verbonden zijn:

  1. Vraag & antwoord fiches voor ouders, kinderen, plusouders, grootouders, en vrienden/familie en professionals
  2. Een inventaris van relevante praktijkboeken, films, blogs, tools, liedjes, kinderboeken, websites, organisaties, diensten, …
  3. Een wegwijzer met reflectievragen die toeleidt naar informatie in de koffer en die ook vraaginducerend werkt
  4. Geïllustreerde gesprekskaarten voor uitwisseling rond diverse thema's

Deze onderdelen zijn op diverse manieren combineerbaar, maar ook volledig afzonderlijk van elkaar te gebruiken. U kan hier meer over lezen op de pagina voor professionals.

Bij het ontwikkelen van de koffer konden we op heel veel steun en input rekenen van diverse organisaties, maar van twee in het bijzonder: Expoo (Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning) en de werkgroep hoogconflictueuze scheidingen van CAW Oost-Vlaanderen.

Heb je suggesties voor aanvullingen of aanpassingen bij de inhoud van een concrete pagina, dan kan je ons die bezorgen door het invullen van dit antwoordformulier. We beschouwen deze koffer immers nooit als 'af' en willen de inhoud laten groeien op basis van jullie feedback, nieuwe inzichten, nieuwe projecten, ...

Voor andere vragen of opmerkingen bij de inhoud van deze website (bv. rond de verwijzing naar materiaal van u of uw organisatie) kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..