Ik heb beslist om onze relatie te beëindigen, hoe pak ik dit verder aan? 

De beslissing om je partner te verlaten verandert je leven. Het is dan ook één van de moeilijkste beslissingen die je ooit zult maken. Je maakt deze beslissing uiteraard niet van de ene dag op de andere (zie 'Ik twijfel over het al dan niet scheiden van mijn partner'). 


Als je de beslissing eenmaal gemaakt hebt, is het belangrijk om te weten welke stappen je moet zetten om jouw emotionele en financiële krachten te blijven waarborgen wanneer je vertrekt.

  1. Overweeg om er een eerlijk gesprek over te voeren met je partner. Uiteraard kan je vooraf niet inschatten hoe hij of zij zal reageren: boos, verdrietig, opgelucht, … Zijn of haar reactie zal afhangen van de eigen ervaring van de situatie: was deze boodschap verwacht, ziet hij of zij een einde van de relatie ook als de beste uitweg of komt de boodschap voor hem of haar uit de lucht vallen?
  2. Indien je jou onvoldoende veilig voelt om het gesprek met jouw partner rond het beëindigen van de relatie te voeren, hou de beslissing dan nog even voor jezelf en ga langs bij een CAW bij jou in de buurt. Zij kunnen met jou de situatie verder verkennen, alsook de mogelijkheden tot ondersteuning.
  3. Zorg voor een eigen bankrekening, dat maakt het makkelijker om de eigen financiën op een rijtje te krijgen. Maak een inschatting van de inkomsten en middelen waarover je zal beschikken na de scheiding, en welke uitgaven je hiermee moet dekken.
  4. Denk na waar je (tijdelijk) gaat wonen. Als jullie er kunnen over -praten, dan kunnen jullie samen besluiten wie het huis verlaat. Indien je zelf de woning verlaat, lees dan Waar kan ik verblijven als ik het huis verlaat?
  5. Win juridisch advies in (zie Waar kan ik terecht met mijn juridische vragen)
  6. Verzamel belangrijke papieren, en maak er een kopie van: eventuele hypotheek, leningen, auto, beroepsinkomsten, pensioen, …
  7. Maak een eerste plan op rond het ouderschap: welke regeling zullen jullie treffen voor de kinderen? Kan dit in een open gesprek met jouw partner? Probeer dan een eerste versie op te maken van een ouderschapsplan
  8. Maak je jou zorgen om het welzijn van de kinderen bij de andere ouder? Lees hier welke stappen je in deze situatie kan ondernemen?
  9. Zoek de emotionele steun op van vrienden en familie: het is belangrijk om je tijdens deze emotionele periode te laten omringen door mensen die om je geven.

Deel dit artikel via