Ik twijfel over het al dan niet scheiden van mijn partner

Herhaaldelijke ruzie of conflict met jouw partner hoeft niet per se het eind van jullie relatie te betekenen. Relatieproblemen kunnen ofwel samen aangepakt worden als koppel, ofwel onder professionele begeleiding. Wanneer relatieconflicten zo complex zijn dat je er niet samen uit geraakt, dan is het een goed idee om deskundige hulp in te roepen van een relatietherapeut.

Ook wanneer de beslissing om uit elkaar te gaan definitief is, kan een bezoek aan een therapeut heel waardevol zijn om jullie in dit moeilijke proces te begeleiden. 

Een getuigenis van een koppel over hun ervaringen met relatietherapie 

Radiofragment: Bedrog is niet de belangrijkste reden om te scheiden , interview met scheidingsbemiddelaar Eric De Corte

Wat kan je doen om relatieproblemen aan te pakken? 

Sensoa (2019) geeft volgende tips om zelf relatieproblemen aan te pakken:
 • Bespreek de problemen, blijf er niet mee zitten, zo worden ze alleen maar groter
 • Luister ook naar het verhaal van jouw partner, zo leer je beide kanten kennen. Stel vragen om zijn of haar standpunt te helpen begrijpen. 
 • Zoek samen naar oplossingen voor de onderliggende problemen
 • Erken gemaakte fouten, biedt excuses aan of vergeef de ander
 • Vermijd agressie of hoogoplopende ruzies door oplopende emoties. Ga in gesprek wanneer jullie beide (weer) rustig zijn.
Referenties 

Sensoa (2019). Tips om conflicten in je relatie op te lossen. Laatst geraadpleegd op 25/06/2019 via https://www.seksualiteit.be/relaties/relatieproblemen/tips-om-conflicten-relaties-op-te-lossenVia deze website kan je een relatietest doen. Op basis van jouw antwoorden krijg je concrete tips, informatie en advies.


Op deze website vind je nuttige tips bij relatieproblemen en informatie rond wat je kan doen als je er zelf niet uit komt

Is er sprake van verliefdheid op een ander of ontrouw?

Verliefdheid op iemand anders dan je partner is iets dat iedereen, op welke leeftijd ook, kan overkomen; het overvalt je. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

 • die andere is net dat beetje leuker en uitdagender dan je partner die je al jaren kent, 
 • in een langdurige relatie worden dingen soms nogal voorspelbaar en de stabiliteit die je vindt in je relatie met je partner neemt dan wel eens de opwinding weg
 • je mist een aantal zaken bij je partner die je wel vindt bij die nieuwe vriend(in)
 • ...

Oorzaak en gevolg liggen vaak verweven in elkaar: werd je plots verliefd en ging je daardoor meer focussen op wat allemaal niet zo best loopt in jouw relatie met jouw partner; of was jouw relatie met jouw partner op een dood spoor gekomen en daardoor meer ontvankelijk voor een nieuwe verliefdheid ... Niet altijd heel duidelijk uit elkaar te houden.


Belangrijk is dan dat je goed gaat nadenken over je relatie met je partner:

 • welke geluksmomenten ervaar je nog bij je partner?
 • wat doen jullie nog samen en geeft dit jou voldoening?
 • wat moet er volgens jou in jouw relatie met je partner veranderen om toch nog verder te gaan met hem/haar.
 • maken jullie veel ruzie, of is er eerder sprake van onverschilligheid?
 • hoe ervaar je jullie sexleven?
 • heb je met je partner al gepraat over het gemis dat je ervaart in jullie relatie?
 • wat zal je missen als jullie uit elkaar gaan? Ga je jouw partner missen?
Het is niet alleen belangrijk om na te denken over je huidige relatie, maar ook over wat de gevolgen kunnen zijn van een mogelijke scheiding:
 • voor de kinderen​
 • op financieel vlak: inkomen, leningen, schulden, ...
 • op sociaal vlak​:  familie en vrienden
Er is niet eenvoudig een eenduidig ja of nee te vinden. Kiezen is altijd wel (een beetje?) verliezen, maar het kan ook nieuwe uitdagingen bieden waar je voluit kan voor gaan. Zo'n beslissing kan en mag je niet overhaast nemen.
Durf eerlijk te kijken naar de voor- en de nadelen van een keuze. Bepaal jouw keuze niet enkel met je hart OF met je verstand, maar met een gezond evenwicht tussen beide.
Vaak raak je er niet alleen uit. Een gesprek met een goede vriend(in) of een professionele hulpverlener kan meer duidelijkheid brengen in de wirwar van jouw gevoelens. 
Referenties 

 Sensoa (2019) Verliefd op iemand anders. Laatst geraadpleegd op 20/11/2019 via https://www.seksualiteit.be/relaties/relatieproblemen/verliefd-op-iemand-anders

Blijven we bij elkaar voor de kinderen?

Een antwoord op de vraag of je al dan niet gaat scheiden is niet zo evident of snel te vinden. Mensen geven soms aan "we blijven bij elkaar voor de kinderen". Maar vaak spelen er veel meer redenen mee dan die ene:
 • je bent bang voor het onbekende van het alleen-zijn
 • je weet niet hoe je financieel moet rondkomen als je er alleen voor staat
 • je wil niet verhuizen
 • je wil je kinderen niet mee laten opvoeden door een vreemde 
 • ...
Wees eerlijk met jezelf. Durf je eigen angsten te benoemen in een gesprek met iemand die je vertrouwt. Het spreekt voor zich dat een scheiding zware gevolgen heeft voor een kind, en dat het tijd nodig zal hebben om daar mee om te gaan. 

Anderzijds is het ook zo dat kinderen ook lijden als ze opgroeien in een gezin waar onverschilligheid of voortdurende conflicten zijn. ​Zij voelen vaak heel goed aan wanneer de relatie tussen hun ouders niet goed loopt. Vraag is of je als ouder wil dat je (zonder het te beseffen) de kinderen het gevoel geeft dat zij mede-verantwoordelijk zijn voor het feit jij gevangen blijft in een relatie waar je je echt niet goed in voelt. 

Het is niet omdat jullie er in slagen als koppel dat jullie nadien geen goede ouders meer kunnen zijn.

Is scheiden beter voor kinderen? Soms wel, soms niet. Een goed gesprek hierover kan je helpen om op deze vraag een antwoord te vinden. 

Bestandsnaam: De-Standaard-2018-Moeten-we-samenblijven-voor-de-kinderen--
Bestandsgrootte 158 kb
Download Bestand

 Waar kan ik terecht met vragen, moeilijkheden, ...?

Ga hierover in gesprek met een vriend of vriendin die je heel goed kent, op wie je kan vertrouwen dat die echt naar je luistert zonder je verhaal aan de grote klok te hangen. Vaak biedt een goed gesprek je een aantal nieuwe inzichten.

Als je zelf met twijfels zit, en er alleen niet uitraakt, kan je best een afspraak maken met een psycholoog of een therapeut. 

Relatietherapie kan helpen om inzicht te krijgen in jullie relatieproblemen én om een manier te vinden om jullie problemen aan te pakken. Hier vind je een goed overzicht van waar je hulp of therapie kan zoeken, zowel op de private markt als bij organisaties erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Bij het CAW uit jouw regio kan je individueel of als koppel terecht als je met vragen zit over jouw relatie. Afhankelijk van jullie inkomen zullen zij het gesprek zelf opnemen, of zullen zij doorverwijzen naar professionele externe therapeuten.

Anderen zeggen: 

"Ik ben eerst alleen naar een therapeut geweest, voor mezelf. Ik had nood aan een uitlaatklep. Ik zat erdoor, heb daar twee uur over mijn leven verteld; hij luisterde. En dan bij de tweede sessie zei de therapeut van 'Je hebt veel issues, maar je belangrijkste issue is jouw relatie. Die moet eerst aangepakt worden.' En dan hebben we beslist om samen naar een relatietherapeut te gaan. En die heeft mij dingen duidelijk gemaakt die ik zelf niet doorhad. Allez ... dat was wel een grote hulp; dat was wel zeer lastig want stilaan werd het duidelijk voor mij wat ik wou, maar ik voelde me schuldig naar mijn man en zeker naar mijn kinderen. Maar ik kon echt niet meer verder zo. Uiteindelijk zijn we via bemiddeling uit elkaar gegaan, het lijkt nu het beste ... maar het doet nog pijn. Eigenlijk zijn we te laat naar een relatietherapeut gegaan. En het probleem is: als het goed gaat denk je van 'het is zo erg niet', van de dertien dingen zijn er tien dingen wel goed. Maar eigenlijk moet je die drie dingen die niet goed gaan wel aanpakken op dat moment."

"Ge moet soms springen, maar op een bepaalde leeftijd spring je niet meer in een ongekende diepte. Dan heb je nagedacht, dus ge zult wel landen, daar moet je vertrouwen in hebben."

Deel dit artikel via