Welke momenten in het schooljaar zijn moeilijk voor een kind van gescheiden ouders?

Wat kan jij als leerkracht betekenen voor kinderen in en na scheiding? Vaak gaat het over eenvoudige en kleine gebaren. Attent zijn voor de moeilijke momenten voor kinderen van gescheiden ouders op school is vaak het vertrekpunt. Lees hierover meer in de fiche 'Wat kan ik als leerkracht betekenen voor een kind in scheiding.'  

Moeilijke momenten in het schooljaar voor een kind van gescheiden ouders 

 Hieronder geven we enkele voorbeelden, maar denk hier gerust zelf nog verder over na.

  • De eerste schooldag is voor veel kinderen spannend, maar voor kinderen van gescheiden ouders komen daar soms de volgende vragen bovenop: 'Weet mijn nieuwe juf over de situatie thuis? Wat kan ik aan mijn vriendjes vertellen en wat deel ik beter of liever niet?'
  • Op een wisseldag wisselt een kind van het ene naar het andere huis. Als dit op een schooldag valt, kan dat extra moeilijk zijn voor een kind. Sommige scholen krijgen vragen over hoe ze het verhuizen van spullen of kledij op die wisseldag kunnen ondersteunen. Ook als een kind de dag of avond voor een schooldag de wissel maakt, kan het gevoelens van verdriet of onrust ervaren. Hou als leerkracht per kind een overzicht bij van hoe de verblijfsregeling eruitziet en wanneer de wisseldag plaatsvindt.
    • TIP: Maak gebruik van de boekentaskaartjes. Met deze boekentaskaartjes weten kinderen, maar ook leraren en begeleiders van de naschoolse opvang wie die dag aan de schoolpoort staat. Leerlingen van gescheiden ouders kunnen ook het wisseldagkaartje gebruiken.
  • Voor een kind dat in een gescheiden gezin met verblijfsco-ouderschap opgroeit, kan de aanloop naar een vakantie of een vakantieperiode onzekerheid met zich meebrengen: bij wie zal ik de vakantie doorbrengen? Zal de vakantie wel leuk zijn als ze is opgesplitst in een deel bij de ene ouder en een deel bij de andere ouder.
  • Zal het oudercontact voor het kind in een aangename sfeer kunnen verlopen als beide ouders erbij zijn? Mogen de personen die het kind er graag bij wil (bv. stiefouder) ook aanwezig zijn op het oudercontact? Weet het kind wat er besproken zal worden op het oudercontact? Voor een kind met gescheiden ouders kan een oudercontact een moeilijk of stressvol moment zijn. Een jongere deelde het volgende in een interview: "Ik zou het veel liever hebben gehad moesten mijn ouders op apart oudercontact mochten (middelbaar). Op de momenten dat ze samen in gang waren aan het wachten met mij was ik enorm zenuwachtig en voelde ik me ongemakkelijk. Ik was de hele tijd aan het hopen dat ze niet met elkaar praten zodat er geen ruzie ontstond. Ik probeerde evenveel aandacht aan beide ouders te geven, het waren vaak heel vermoeiende tien minuten wachten voor mij. Het oudercontact zelf verliep dan ook niet altijd soepel, mijn ouders hadden over bepaalde zaken een ander idee. Ik was altijd zeer blij dat mijn stiefmama er niet bij was.Raadpleeg deze fiche voor meer informatie over hoe je een oudercontact met gescheiden ouders organiseert.
  • Denk ook aan de feestelijke momenten tijdens het schooljaar. Wat kan hier extra moeilijk aan zijn voor een kind van gescheiden ouders, omwille van de scheiding of omwille van een nieuw samengesteld gezin? Denk samen na over mogelijke alternatieven voor de manier waarop deze momenten nu gevierd worden op school. Hieronder geven we enkele voorbeelden, maar denk gerust zelf nog verder na over de feestelijke momenten die jullie vieren op school.
    • Een evidente feestdag die voor kinderen van een nieuw samengesteld gezin extra beladen kan zijn, is Vader- en Moederdag. Mogen kinderen ook een moederdagcadeau maken voor de nieuwe partner van hun vader? Is dit mogelijk en is dit wenselijk? Wat met kinderen die geen contact meer hebben met één van beide ouders?
    • Sinterklaas of Kerstmis is voor veel kinderen een tijd van cadeautjes. Voor kinderen in een gescheiden of nieuw samengesteld gezin kan het echter ook een periode vol onzekerheden zijn. Zal Sinterklaas bij beide ouders langskomen? Mag ik mijn cadeautjes van onder de kerstboom bij de ene ouder meenemen naar het huis van de andere ouder?
  • Ouderactiviteiten op school zoals een infomoment, een schoolfeest, een toonmoment kunnen ook voor moeilijkheden zorgen bij kinderen, zeker recent na een scheiding of bij een complexe scheiding. Wie mag er komen? Mag een plusouder ook uitgenodigd worden? Hoe zal het contact tussen de ex-partners of met de plusouders verlopen op school?  

Deel dit artikel via

Wat kan ik als leerkracht betekenen voor een kind ...
Hoe zorg ik voor een goede overdracht op het einde...