De manier waarop leerkrachten rekening houden met gescheiden gezinnen en al dan niet ingaan op de praktische vragen die daarbij komen kijken, is vaak erg individueel bepaald en afhankelijk van de leerkracht (bron: artikel klasse). Dit kan verwarrend zijn voor ouders en leerlingen. Maak dus goede schoolbrede afspraken. Ouders weten op die manier beter wat ze mogen verwachten en leerkrachten weten hierdoor beter hoe te reageren. Hoewel het maken van schoolbrede afspraken zeker tijd en aandacht vraagt, maakt het nadien lichter werk voor leerkrachten. Duidelijke afspraken rond informatieoverdracht op het einde van het schooljaar vormt daar een essentieel onderdeel van.
Maak even de volgende oefening voor jezelf of samen met je collega's. Van hoeveel kinderen kan je deze vragen met zekerheid beantwoorden? Klopt de informatie die je voorhanden hebt?
- Welke kinderen in jouw klas hebben gescheiden ouders?
- Wie heeft het ouderlijke gezag?
- Wat is de verblijfregeling?
- Hoe verloopt het contact tussen de ouders onderling?
- Zijn er specifieke afspraken rond communicatie met de ouders en welke?
Een scheidingsvriendelijk beleid begint met een goed beeld hebben van de gezinsvormen, verblijfregelingen en gemaakte afspraken rond communicatie met de ouders.
- Hoe verzamelen jullie deze info? Tijdens het inschrijfmoment wordt vaak de nodige informatie verzameld. Maar hoe wordt deze informatie geüpdatet? Tijdens een schooljaar kan er immers veel gebeuren. Hoe zorgen jullie ervoor dat wijzigingen in de gezinssituatie en verblijfsregeling goed bijgehouden worden? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid om dit op te volgen? Hoe kan je het leerlingenvolgsysteem inzetten om de nodige informatie discreet en respectvol bij te houden in functie van goeie zorg voor de leerlingen? De openheid tussen leerkracht en ouder wordt kleiner naarmate kinderen ouder worden. Zeker in de latere leerjaren of het middelbaar is het soms moeilijk een goed beeld te krijgen van de gezinsvorm.
- TIP: Herinner ouders aan het begin van het schooljaar om een verhuis, nieuwe partner, wisseldag … te melden aan de school. Vermeld ook waarom je dat belangrijk vindt: 'Kennis hebben over veranderingen in de gezinscontext, stelt onze school in staat op een gepaste manier te reageren, zodat school een veilige en kansrijke omgeving is voor elke leerling'.
- Hoe dragen jullie zorg voor een goeie overdracht op het einde van het schooljaar? Breng de vervolgleraar discreet op de hoogte van de gezinssituatie van je leerlingen en de gevoeligheden waarmee rekening moet gehouden worden. Geef ook mee welke afspraken je eventueel met individuele ouders maakte i.v.m. communicatie, ophalen van de kinderen, meebrengen van materialen … Bespreek met de leerling en de ouders welke informatie je doorgeeft. Hoe je daarbij aan het 'need to know versus nice to know' principe. Wees je bewust van wat je bespreekt met je collega's en de impact daarvan op hun beeldvorming over dat kind. Bijvoorbeeld: spreek je over vechtscheiding of complexe scheiding?
- Ga na in hoeverre de overdracht van gegevens over de gezinssituatie geregeld is conform de GDPR-regels van de school.