Inzetten op een krachtig partnerschap tussen ouders en school is een belangrijke tool om studiesucces te bevorderen. Een essentieel onderdeel daarvan is natuurlijk de organisatie van het oudercontact. Hieronder krijg je tips mee om het oudercontact met ouders in en na scheiding in goede banen te leiden.
Plannen van het gesprek
- Vraag aan de ouders of het mogelijk is om samen naar het oudercontact te komen. Dit bespaart jou uiteraard tijd, maar zorgt er in de eerste plaats voor dat beide ouders dezelfde informatie krijgen. Je voorkomt dat de ene ouder andere informatie krijgt dan de andere, wat voor onenigheid en ruzie kan zorgen. Op die manier kan je ook samen tot een plan van aanpak komen, met meer kans op succes. Vergeet niet om de ouders hiervoor te bedanken. Erkenning geven voor de inspanning die ze hiervoor leveren wordt vaak gewaardeerd en zet de toon voor het verdere gesprek. (Stoop, 2018)
- Bij hevige conflicten tussen ouders is het soms niet mogelijk om ze samen naar het gesprek te laten komen. De intense emoties bij beide ouders kunnen tijdens het gesprek versterkt worden, wat ook thuis nadien voor spanning kan zorgen. Kinderen voelen zich hier vaak schuldig over omdat ze denken dat hun schoolloopbaan en hun gedrag op school de ouder alweer geraakt heeft. In het belang van het kind maak je dus soms beter een aparte afspraak met de ouders.
- Plan dit gesprek niet aan het begin van de oudergesprekken. De kans dat dit gesprek uitloopt en je planning in de war stuurt is namelijk groot. Plan het dus eerder later in, maar let er wel op dat je de voorziene tijd goed bewaakt. Het is aan te raden om bij de start van het gesprek duidelijk te communiceren hoeveel tijd je voorzien hebt.
- Hou er rekening mee dat plusouders aanwezig mogen zijn, maar enkel bij toestemming van beide wettelijke ouders.
Voorbereiden van het gesprek
- Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk weet over de situatie van de ouders. Waar wonen ze? Hoe is het gezag en de omgang geregeld? Zijn er nieuwe partners, half- of plusbroers of -zussen? (Stoop, 2018)
- Denk na over de manier waarop je de zaken formuleert. De ouders zullen jouw uitspraken op een weegschaal leggen en in jouw woorden horen wat hen van pas komt in de strijd om gelijk te krijgen. (Stoop, 2018)
- Denk ook na waar je zelf gaat zitten ten opzichte van de ouder. Misschien is het verstandig om er een collega, zoals de zorgjuf, bij te vragen. Communiceer dit wel op voorhand aan de ouders. (Stoop, 2018)
Het gesprek zelf
- Communiceer bij de start goed wat het doel is van het gesprek. Op die manier kan je er tijdens het gesprek ook naar verwijzen.
- Een gesprek voeren met beide ouders is niet altijd gemakkelijk. Ouders zullen informatie delen over de thuissituatie, wat soms relevant kan zijn voor jou als leerkracht. Je kan hier gerust even op ingaan, maar let erop dat je hier niet te veel ruimte voor laat zodat je niet verzandt in een oeverloos gesprek over de thuissituatie. Probeer zo snel mogelijk terug te keren naar datgene waar het echt over gaat: het kind! (Stoop, 2018)
- Soms ontaarden deze gesprekken in wederzijdse verwijten en beschuldigingen, waardoor het moeilijk wordt om het kind centraal te houden en de gesprekken dus minder effectief zijn. Hoe jij in deze gesprekken uit de strijd blijft, lees je verder op de fiche 'Hoe ga ik om met strijdende ouders?'. Een tip die soms wel eens werkt, is om een foto of een werkstuk van het kind op de tafel te leggen. Dit kan helpen om de focus terug te vinden.
- Wees je ervan bewust dat bij ouders in scheiding of na scheiding mogelijks heel wat gevoelens van schuld en falen aanwezig zijn. Het is dus niet altijd te vermijden dat je deze gevoelens triggert. Weet dat jij niet verantwoordelijk bent voor deze gevoelens, maar wel de verantwoordelijkheid hebt om even zorg te dragen voor deze gevoelens. Durf in het gesprek ruimte te maken voor pijnlijke emoties. Durf ook te vragen wat in jouw (manier van) spreken deze emotie heeft getriggerd. Geef aan dat je weet dat vele ouders zich na een scheiding schuldig voelen en erken dat dit een lastige en pijnlijke emotie is.
Afronden van het gesprek
- Het komt wel eens voor dat ouders niet meteen willen vertrekken of het gesprek willen afsluiten. Vaak zijn er heel wat emoties getriggerd die ervoor zorgen dat ze nog meer willen bespreken. Soms moet je als leerkracht zelf het gesprek beëindigen. Je kan dan eventueel voorstellen om een vervolggesprek in te plannen. (Stoop, 2018)
- Bedank de ouders voor hun input. Vat ook kort samen wat werd besproken en welke afspraken werden gemaakt. (Stoop 2018)
- Een mooie afsluitingsvraag is: "Wat verwachten jullie verder nog van mij of van de school?". (Stoop, 2018)