Leven in twee huizen: hoe organiseren we dat praktisch?

Leven in twee huizen vergt, zeker in het begin, heel wat van een kind, bv. omdat de kinderen vaak moeten verhuizen, dit wordt vaak gezien als wisselstress. Zeker als ouders ver van elkaar wonen is even over en weer rijden als er is vergeten is niet echt een optie. Als de kinderen wat ouder worden wordt het voor hen ook moeilijk om een sociaal netwerk uit te bouwen: de trainingen voor de sportploeg, de jeugdbeweging ... allemaal extra kilometers en tijd. Naast de emotionele weerslag is zijn er ook een aantal praktische uitdagingen.

In het boek 'De SurvivalKID Echtscheiding' (p 48-49) worden enkele handige verhuistips opgelijst:

  • Zorg voor een heen-en-weer-koffer, met alle spullen die het kind in beide huizen nodig heeft. Door de koffer samen met jouw kind te maken, ben je zeker dat alles erin zit wat hij of zij belangrijk vindt.
  • Maak een afzonderlijke tas voor extra activiteiten zoals sport, muziek, tekenles, vrije tijd, …met alle nodige spullen (kledij, materiaal, …) erin. Zo is er minder kans op het vergeten van spullen, dan wanneer ze bv. in een kast liggen.
  • Stop huiswerk in een afzonderlijke huiswerkmap, die jouw kind altijd meeneemt wanneer het verhuist naar de andere ouder.
  • Maak samen met jullie kind een 'verhuis checklist' met alles wat mee moet en laat het kind die ophangen in beide huizen: weeral minder kans op vergeten.

Naast het frequent verhuizen van het kind is ook de gezinsplanning een extra uitdaging wanneer jouw kind in twee huizen woont: speciale schoolactiviteiten, verjaardagsfeestjes, uitstapjes, citytrips, … Ook in gezinnen waar beide ouders onder één dak leven is het soms moeilijk om alles afgestemd en gecommuniceerd te krijgen. Er bestaan vandaag wel verschillende tools die het eenvoudiger maken om informatie en agenda's met elkaar te delen. Zie "Welke tools bestaan er om te communiceren met mijn ex-partner?"

Tip: een duidelijk ouderschapsplan geeft houvast

Duidelijke afspraken helpen om het leven in twee huizen voor jouw kind gemakkelijker te maken. Een ouderschapsplan is hiervoor een handig instrument, hierin kan je afspraken maken rond onder meer de verblijfsregeling, het delen van informatie en kosten, medische aangelegenheden, feestdagen en vakanties, …Zie "Een ouderschapsplan opmaken, hoe doe ik dat?". 

Bronnen  

Descamps, L. & Mortelmans, D. (2017). De SurvivalKID echtscheiding. Kalmthout: Abimo. 

Leestip

Opgroeien in twee huizen: wat doet dat met een kind? (artikel in De Morgen, 2.02.2019) 

Deel dit artikel via