Hoe kan ik de communicatie met mijn ex-partner verbeteren?

Het is een misvatting dat, om de communicatie te verbeteren de twee partijen, hieraan moeten werken. Het is een vaak gehoorde opmerking; "ik wil wel goed communiceren, maar de ander wil niet mee en daarom werkt het niet". Uiteraard is het gemakkelijker als beide deelnemers zich bewust zijn van een aantal principes en deze ook toepassen. Maar weet dat als één iemand actie onderneemt om de communicatie te veranderen, dit invloed heeft op de ander en je zo destructieve interactiepatronen kan veranderen en het gevaar op ruzie kan verminderen.

Zet goeie gespreksvaardigheden in!

1. Communiceer feitelijk en beleefd: gebruik effectieve ik- boodschappen

 • "Jij brengt de kinderen nooit op tijd!"
 • "Je bent weer eens te laat met het storten van het geld!"
 • "Het is altijd hetzelfde, bij u moeten ze nooit hun huiswerk maken!"

Herken je dit soms? Heb jij ook de neiging om zaken die je als onrechtvaardig ervaart op te sommen en als beschuldigingen te uiten. De emoties achter zulke uitspraken zijn vaak begrijpelijk en gerechtvaardigd. Maar de manier waarop je ze uit, zet de deur open naar verweer en verder conflict. Het is veel effectiever om een ik-boodschap te gebruiken:

 • Stap 1: Je beschrijft de feiten 
 • Stap 2: Je beschrijft welk gevolg dit had voor jou. 
 • Stap 3: Je formuleert een verzoek.

Vb: Het is kwart voor 8, Thomas en eigenlijk zou onze dochter om 19u00 terug zijn. Ik maak me zorgen als Anne te laat is. Ik zou het fijn vinden om een telefoontje te krijgen.

2. Luister en reageer bedachtzaam: zet actieve luistervaardigheden in 

 • Hoor je je partner iets zeggen waar je het totaal niet met eens bent, probeer dan eens niet onmiddellijk je gedacht te vertellen, maar tracht eerst te luisteren. 
 • Herhaal in eigen woorden en op een neutrale manier wat je je partner net hebt horen zeggen. Dit geeft je al wat bedenktijd. 
 • Tracht vervolgens verder uitleg te vragen zodat je begrijpt welke behoeften, belangen of goeie redenenen er schuilgaan achter het idee van jouw ex-partner. 'Kun je me helpen begrijpen wat maakt dat …'. 
 • Eénmaal jouw partner zich gehoord heeft gevoeld, zal hij/zij ook meer open staan om naar jouw mening te luisteren. Dit is de basis van een echt productief gesprek

3. Waardeer de inspanningen die je ex-partner doet.  

 • Heeft hij/zij een frustratie op een respectvolle manier gebracht? Heb je je gehoord gevoeld? Geef dan blijk van waardering voor deze inspanningen.

4. Focus je op de oplossing van het probleem

 • Voel je dat de emoties oplopen en het moeilijker wordt om de aandacht te focussen op het oplossen van het probleem, stel dan het gesprek uit en tracht in tussentijd na te denken over waarom de communicatie ontspoorde.
5. 'Chose your battles' Of reageer niet op alles. 
 • Als je bij elke frustratie of ergernis gaat reageren, dan kan dit de relatie verzieken en zal de ander wellicht niet zoveel aandacht meer besteden aan je boodschap. Reageer dus enkel op dingen die echt van belang zijn voor jou.

Zet (digitale) communicatietools in!

Gebruik (digitale) communicatietools zoals Email, WhatsApp, een App, sms, een heen en weer schriftje (Pedro-Carrol, 2017):

 • Start met een begroeting en sluit af met dank voor de aandacht. Houd het kort. Langere berichten worden gemakkelijk verkeerd opgevat of genegeerd.
 • Gebruik het vooral voor praktische zaken. Deze middelen lenen zich niet voor gevoelige onderwerpen.
 • Ga niet schreeuwen met hoofletters.
 • Lees voordat je het verstuurt nog eens door met de ontvanger in je hoofd. Laat nalezen door iemand die je vertrouwt, maar vraag dit niet aan je nieuwe partner.
 • Bedenk hoe jij je zou voelen als je dit bericht zou krijgen.

Bron

Pedro-Carrol, J. (2017). Kinderen op de eerste plaats. Bewezen werkzame opvoedstrategieën bij scheiding. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.

En als het niet lukt?  

Soms zijn er zoveel zaken die de communicatie tussen 2 ex-partners beïnvloeden, dat het bijzonder moeilijk is om die zonder hulp opnieuw op het spoor te krijgen. Als je voelt dat je er echt geen vat op hebt, wacht dan niet te lang om hulp te zoeken om de communicatie tussen jullie beiden proberen te herstellen; of om een andere manier te vinden om tot afspraken te komen.

Je kan terecht bij het CAW in je buurt, zij gaan samen met jou bekijken hoe ze jou het best kunnen ondersteunen in die communicatie.

Je kan ook op zoek gaan naar een erkende bemiddelaar die jullie kan helpen om de communicatie te herstellen.

Meer info vind je ook op deze fiches:  

Deel dit artikel via