In retrospectieve interviews met jongeren, uitgevoerd in 2022 in het kader van het SBO-project Family Solidarity 2.0, vroegen we aan jongeren of ze hun gezinssituatie herkennen in de boeken, handboeken, materialen, prenten … die gebruikt worden op school. Dit is een selectie uit hun antwoorden:
Hoewel je zou veronderstellen dat scheidingen en nieuw samengestelde gezinnen ondertussen een normaliteit zijn binnen de huidige gezinsdiversiteit, geven kinderen uit gescheiden gezinnen nog steeds aan dat ze zich soms anders voelen als gevolg van de scheiding. Zich anders voelen resulteert dan vaak in gevoelens van eenzaamheid en het gevoel er minder bij te horen op school. Onderzoek (Rejaän, 2023) toont aan dat dit verminderde gevoel van 'erbij te horen' een deel van de aanpassingsmoeilijkheden verklaart die jongeren ervaren na een scheiding. Daarom wordt aanbevolen om op school te investeren in dat gevoel van 'erbij te horen' als een manier om de aanpassing van jongeren na een scheiding te bevorderen.
Er zijn verschillende manieren om te werken rond scheiding in jouw klas. Je kan activiteiten organiseren die begrip voor diverse gezinsstructuren bevorderen, die kinderen ondersteunen om te praten over hun gezin/familie of die de veerkracht vergroten doordat je samen op zoek gaat naar oplossingsstrategieën. Dergelijke activiteiten komen alle kinderen ten goede, niet enkel degenen die een scheiding van hun ouders hebben meegemaakt.
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.