Gezien de huidige diversiteit in gezinssamenstellingen, spelen vandaag de dag vaak niet alleen nog de juridische ouders de belangrijkste rol in de opvoeding van een kind. Aangezien de Belgische wetgeving enkel ouderlijk gezag toekent aan de juridische ouders van een kind, hebben niet-juridische ouders zoals plusouders wettelijk gezien geen rechten ten aanzien van het kind. Hoe kan de school de rol van plusouders erkennen rekening houdend met de limieten van het juridisch kader?
Het staat gescheiden ouders vrij om zelf naar eigen goeddunken informatie over het kind te delen met zijn/haar nieuwe partner. Maar om informatie over het kind te delen met een plusouders vanuit de school, is wel toestemming van beide ouders vereist (Werkgroep Hoogconflictueuze Scheiding, 2016). Een plusouder mag aanwezig zijn op het oudercontact wanneer beide ouders daarmee instemmen (Katholiek Onderwijs Vlaanderen, z.d.-a). Als één van beide ouders niet akkoord gaat met de aanwezigheid van een plusouder op het oudercontact, beperkt je het oudercontact best tot enkel de juridische ouders.
Plusouders kunnen een grote betrokkenheid hebben op de dagelijkse zorgen voor een kind. Zij halen de leerling misschien ook op van school, en worden daardoor voor de leerkracht ook een aanspreekpunt over het kind. Mogelijks spreken zij de leerkracht ook aan wanneer er bezorgdheden zijn over het kind. Dit betekent dat het belangrijk is om goede afspraken te maken met de ouders en de leerling over de eventuele betrokkenheid van plusouders, of andere niet-juridische ouders, op het schoolleven van het kind. Biedt ouders hierover ook transparantie in het schoolreglement en inschrijvingsformulier.
Laat ouders bij de inschrijving duidelijk aangeven wie naast de juridische ouders nauw betrokken mag zijn bij de dagelijkse opvoeding en het schoolleven van het kind (Werkgroep Hoogconflictueuze Scheiding, 2016). Maak afspraken over wie de leerling van school kan komen afhalen en wie aanwezig kan zijn op het oudercontact of bij zorggesprekken.
Je kan best luisteren naar de plusouder en de bezorgdheden die leven. Maak daarna concrete afspraken met de plusouder over wat je met deze informatie kan doen. Kan je hierover met de ouders in gesprek gaan?
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.