Stewardessen zeggen het altijd: eerst zelf je zuurstofmasker voordoen, voordat je dat doet bij kleine kinderen of anderen die hulp nodig hebben.
Een scheiding is een emotionele rollercoaster. Je raakt even de pedalen kwijt. Je voelt je verdrietig, bang, boos en misschien ook zelfs beschaamd. Vele ouders voelen zich enorm schuldig naar hun kinderen toe en willen alles op alles zetten om de gevolgen voor hun kinderen zo klein mogelijk te houden. Door deze focus vergeten ze soms ook goed voor zichzelf te zorgen. Wanneer negatieve emoties zoals angst, verdriet, depressie, langdurig de overhand nemen, dan ben je als ouder minder beschikbaar voor je kind en kan je je kind dus niet geven wat het nodig heeft. En dit resulteert vaak ook in meer angst, depressie en boosheid bij kinderen.
Laat het ons zo stellen: Goed voor jezelf zorgen is een voorwaarde om goed voor je kinderen te kunnen zorgen. Wat nodig is om je goed in je vel te voelen is natuurlijk voor iedereen anders. Voor de ene houdt het in om 's nachts voldoende slapen, de andere probeert gezond te eten of gaat eindelijk die ene hobby uitoefenen die ze al zo lang willen proberen. Zelfzorg, het klinkt heel eenvoudig, maar is dat eigenlijk absoluut niet! Hieronder vind je een aantal tips, tools, website en organisaties terug die jou kunnen helpen in jouw zoektocht zorg te dragen voor jezelf in moeilijke tijden. Pluk eruit wat voor jou werkt!
Scheiden betekent altijd een verlies. Je verliest je verbondenheid met je partner, je verliest het ouderschap dat je samen voor ogen had, je verliest mogelijks ook vrienden, tradities, een huis of financiële status. Er is voor jou vaak meer verloren gegaan, dan met het blote oog zichtbaar voor jou en voor je omgeving. Het gaat over een fundamenteel verlies en dat doet pijn. Omgaan met dit verlies en de pijnlijke emoties, dat vraagt enorm veel van jou. Daarnaast moet je je leven ook weer opnieuw vormgeven: Waar ga je wonen? Hoe ga je nu je vrijdagavond doorbrengen? Hoe gaan jullie het regelen met de kinderen. En ook dit vraagt heel veel van jou. Over het algemeen zullen de meesten zich kunnen aanpassen aan het verlies, de weg ernaar toe is echter voor iedereen anders. Welke pijnlijke emoties jij wel of niet ervaart, welke pijnlijke gedachten jou teisteren, dat is voor iedereen anders. Sommigen hebben eerder nood aan stil staan bij deze pijn: de emoties voelen, denken aan vroeger, praten over de pijn. Anderen hebben eerder nood aan afleiding en het vinden van oplossingen en nieuwe tradities. Er is absoluut geen normaal of abnormale manier van omgaan met verlies en rouw. Voel dus goed wat jij nodig hebt!
Maak een lijst op van alle dingen waar jij vroeger van kon genieten: lezen, een warm bad nemen, sporten, een film bekijken, uitgaan met vrienden, …. . En plan dit echt in, in je agenda. Je hebt deze momenten nodig om je batterijen op te laden. En als je nu denkt dat je er geen tijd voor hebt of dat dit egoïstisch is, herhaal dan voor jezelf dat deze dingen jou positieve energie geven waardoor jij straks een betere moeder/vader kan zijn, een betere dochter of zoon, een betere ex-partner, een betere …
Tips om meer tijd te maken voor jezelf: Me-time!
Voor velen zijn familieleden het eerste aanspreekpunt. Voor anderen zijn dat eerder goeie vrienden die deze rol vervullen. Deze gesprekken kunnen zeer ondersteunend zijn: erover praten werkt! Het kan soms ook echt deugd doen om in gesprek te gaan met andere ouders die in een scheidingsproces zitten of gescheiden zijn. Net zij kunnen soms beter de zwaarte begrijpen van wat jij nu doormaakt. Op de fiche 'praat erover: een goed gesprek helpt' vind je meer info rond de voorwaarden voor een goed gesprek én waar je terecht kan voor een gesprek of ontmoeting buiten de eigen familie of vriendenkring.
Soms is het contact met familie en vrienden echter niet voldoende om jou te ondersteunen in deze crisis. Aarzel dan niet om op zoek te gaan naar meer professionele hulp. Deze biedt zich aan in verschillende vormen:
Gespreksgroepen/thema-avonden onder professionele begeleiding
Hulp via chat en telefoon
Individuele psychotherapie
Je gaat zelfstandig aan de slag met tips en adviezen op een moment dat voor jou past.
Info-overdracht en uitwisseling met andere ouders staat centraal.
Een luisterend oor
Snel bereikbaar
Jouw individuele verhaal krijgt veel aandacht.
Het is een samen zoeken naar wat werkt voor jou in jouw omgeving.
Je kan niet echt jouw verhaal kwijt.
Minder individuele aandacht
Klein aanbod in Vlaanderen
Kortstondige ondersteuning
Vergt een grotere investering wat betreft verplaatsing, tijd en veelal ook financieel
Voel je je niet goed en wil je graag weten hoe je hier actief aan kan werken. Test hoe (veer)krachtig jij bent op dit moment op de website 'fit in je hoofd'. Creëer vervolgens online je eigen persoonlijke 'werkruimte'! Je kan er aan de slag gaan met de vele tips, info en opdrachten die jouw feel good gevoel een extra zetje geven. En dit volledig gratis.
Op de website 'mijn kwartier' vind je een uitgebreide test over stress, depressie en angst. Daarnaast kan je er over deze thema's wetenschappelijke info en toepasbare tips terugvinden. Ze bieden ook een betalend zelfhulpprogramma aan: Je begeleidt jezelf 15 minuten per dag gedurende 1 maand. Indien je dat wenst kan je later nog kiezen voor een langere periode.
www.onlinehulp-apps.be
Een overzichtelijk platform dat minstens 80 toegankelijke, betrouwbare en privacyveilige apps rond welzijn en geestelijke gezondheid groepeert.
De Gezinsbond organiseert vormingsreeksen en thema-avonden rond opvoeding. Het thema echtscheiding is vaak opgenomen in het aanbod. Deze avonden zijn geheel gratis.
De diensten van tele-onthaal (Bel of chat 106) zijn 7/7 en 24/24 bereikbaar zowel telefonisch als via chatroom.
De chatroom van het CAW is open van maandag tot en met vrijdag van 13u tot 17u .
Kies je voor professionele ondersteuning van een psycholoog of therapeut, kijk dan even op de website 'Te Gek' Je vindt er algemene info terug over organisaties en professionals die mogelijks van betekenis kunnen zijn voor jou. Er wordt ook uitgelegd wat het verschil is tussen een psychiater, een psycholoog en een therapeut.
Meer informatie en tips vind je op de fiche 'waar kan ik terecht voor psychische hulp'?
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.