Zorg voor jezelf!

Stewardessen zeggen het altijd: eerst zelf je zuurstofmasker voordoen, voordat je dat doet bij kleine kinderen of anderen die hulp nodig hebben.

Een scheiding is een emotionele rollercoaster. Je raakt even de pedalen kwijt. Je voelt je verdrietig, bang, boos en misschien ook zelfs beschaamd. Vele ouders voelen zich enorm schuldig naar hun kinderen toe en willen alles op alles zetten om de gevolgen voor hun kinderen zo klein mogelijk te houden. Door deze focus vergeten ze soms ook goed voor zichzelf te zorgen. Wanneer negatieve emoties zoals angst, verdriet, depressie, langdurig de overhand nemen, dan ben je als ouder minder beschikbaar voor je kind en kan je je kind dus niet geven wat het nodig heeft. En dit resulteert vaak ook in meer angst, depressie en boosheid bij kinderen.

Laat het ons zo stellen: Goed voor jezelf zorgen is een voorwaarde om goed voor je kinderen te kunnen zorgen. Wat nodig is om je goed in je vel te voelen is natuurlijk voor iedereen anders. Voor de ene houdt het in om 's nachts voldoende slapen, de andere probeert gezond te eten of gaat eindelijk die ene hobby uitoefenen die ze al zo lang willen proberen. Zelfzorg, het klinkt heel eenvoudig, maar is dat eigenlijk absoluut niet! Hieronder vind je een aantal tips, tools, website en organisaties terug die jou kunnen helpen in jouw zoektocht zorg te dragen voor jezelf in moeilijke tijden. Pluk eruit wat voor jou werkt!

Tips 

Geef jezelf tijd om te rouwen!

Scheiden betekent altijd een verlies. Je verliest je verbondenheid met je partner, je verliest het ouderschap dat je samen voor ogen had, je verliest mogelijks ook vrienden, tradities, een huis of financiële status. Er is voor jou vaak meer verloren gegaan, dan met het blote oog zichtbaar voor jou en voor je omgeving. Het gaat over een fundamenteel verlies en dat doet pijn. Omgaan met dit verlies en de pijnlijke emoties, dat vraagt enorm veel van jou. Daarnaast moet je je leven ook weer opnieuw vormgeven: Waar ga je wonen? Hoe ga je nu je vrijdagavond doorbrengen? Hoe gaan jullie het regelen met de kinderen. En ook dit vraagt heel veel van jou. Over het algemeen zullen de meesten zich kunnen aanpassen aan het verlies, de weg ernaar toe is echter voor iedereen anders. Welke pijnlijke emoties jij wel of niet ervaart, welke pijnlijke gedachten jou teisteren, dat is voor iedereen anders. Sommigen hebben eerder nood aan stil staan bij deze pijn: de emoties voelen, denken aan vroeger, praten over de pijn. Anderen hebben eerder nood aan afleiding en het vinden van oplossingen en nieuwe tradities. Er is absoluut geen normaal of abnormale manier van omgaan met verlies en rouw. Voel dus goed wat jij nodig hebt!

Ban je schuldgevoel

Vele ouders voelen zich schuldig na een scheiding. Ze weten dat de kinderen er niet voor hebben gekozen en er toch de gevolgen van dragen. Schuldgevoel kan echter het mentale welbevinden ondermijnen en ons vermogen om te ouderen aan tasten. Heb jij last van dergelijke zwaarwegende schuldgevoelens, overdenk dan even volgende uitspraken. (Neuman & Romanowski, 2003, pg 198)
  • Alle kinderen hebben wel al eens problemen, niet alleen kinderen van gescheiden ouders.
  • Ik kan het feit dat mijn ex-partner en ik gescheiden zijn niet veranderen, maar ik hou van hen en zorg goed voor hen.
  • Er zijn veel gezonde en gelukkige volwassenen van wie de ouders gescheiden zijn.
  • Hoe beter ik voor mezelf zorg, hoe beter ik als ouder functioneer.
  • Ik mag nee zeggen, dat is niet slecht voor de kinderen.

Draag zorg voor jouw lichaam

Wanneer mensen zich niet goed voelen en in de problemen zitten, laten ze vaak goede gewoontes varen. En dat is jammer. Want net nu heb je ze meer nodig dan ooit.
  • Bij het sporten komen endorfines vrij die jouw stemming verbeteren.
  • Gezonde en gevarieerde voeding levert energie om met al die pijnlijke emoties en veranderingen om te gaan.
  • Let op met alcohol en medicatie. Deze kunnen even voor verlichting zorgen. Maar worden ook snel een patroon die een negatieve invloed hebben op jouw leven.

Maak tijd om dingen te doen waar jij van geniet

Maak een lijst op van alle dingen waar jij vroeger van kon genieten: lezen, een warm bad nemen, sporten, een film bekijken, uitgaan met vrienden,  …. . En plan dit echt in, in je agenda. Je hebt deze momenten nodig om je batterijen op te laden. En als je nu denkt dat je er geen tijd voor hebt of dat dit egoïstisch is, herhaal dan voor jezelf dat deze dingen jou positieve energie geven waardoor jij straks een betere moeder/vader kan zijn, een betere dochter of zoon, een betere ex-partner, een betere …

Tips om meer tijd te maken voor jezelf: Me-time!

Praat erover!

Voor velen zijn familieleden het eerste aanspreekpunt. Voor anderen zijn dat eerder goeie vrienden die deze rol vervullen. Deze gesprekken kunnen zeer ondersteunend zijn: erover praten werkt! Het kan soms ook echt deugd doen om in gesprek te gaan met andere ouders die in een scheidingsproces zitten of gescheiden zijn. Net zij kunnen soms beter de zwaarte begrijpen van wat jij nu doormaakt. Op de fiche 'praat erover: een goed gesprek helpt' vind je meer info rond de voorwaarden voor een goed gesprek én waar je terecht kan voor een gesprek of ontmoeting buiten de eigen familie of vriendenkring.

Soms is het contact met familie en vrienden echter niet voldoende om jou te ondersteunen in deze crisis. Aarzel dan niet om op zoek te gaan naar meer professionele hulp. Deze biedt zich aan in verschillende vormen:

Online hulp om je mentale veerkracht verhogen 

Gespreksgroepen/thema-avonden onder professionele begeleiding

​Hulp via chat en telefoon

Individuele psychotherapie

Je gaat zelfstandig aan de slag met tips en adviezen op een moment dat voor jou past.

Info-overdracht en uitwisseling met andere ouders staat centraal.

Een luisterend oor

Snel bereikbaar

Jouw individuele verhaal krijgt veel aandacht. 

Het is een samen zoeken naar wat werkt voor jou in jouw omgeving.

Je kan niet echt jouw verhaal kwijt.

Minder individuele aandacht

Klein aanbod in Vlaanderen

Kortstondige ondersteuning

Vergt een grotere investering wat betreft verplaatsing, tijd en veelal ook financieel

Op zoek naar betrouwbare online hulp om je mentale veerkracht te verhogen? 

Voel je je niet goed en wil je graag weten hoe je hier actief aan kan werken. Test hoe (veer)krachtig jij bent op dit moment op de website 'fit in je hoofd'. Creëer vervolgens online je eigen persoonlijke 'werkruimte'! Je kan er aan de slag gaan met de vele tips, info en opdrachten die jouw feel good gevoel een extra zetje geven. En dit volledig gratis.

Denk je dat je depressief bent? Ga naar de website 'depressiehulp' en doe de test. Je kan er ook info en advies vinden. Daarnaast kan je geheel kosteloos kiezen voor online zelfhulpprogramma van 10 weken. Of je meld je aan voor online begeleiding. Hierbij worden oefeningen en modules uit depressiehulp gecombineerd met chatgesprekken met een hulpverlener. Je zal kosteloos – en indien gewenst anoniem - online kunnen deelnemen.

Op de website 'mijn kwartier' vind je een uitgebreide test over stress, depressie en angst. Daarnaast kan je er over deze thema's wetenschappelijke info en toepasbare tips terugvinden. Ze bieden ook een betalend zelfhulpprogramma aan: Je begeleidt jezelf 15 minuten per dag gedurende 1 maand. Indien je dat wenst kan je later nog kiezen voor een langere periode.

www.onlinehulp-apps.be 

 Een overzichtelijk platform dat minstens 80 toegankelijke, betrouwbare en privacyveilige apps rond welzijn en geestelijke gezondheid groepeert.

Op zoek naar gespreksgroepen of thema-avonden onder begeleiding?

De Gezinsbond organiseert vormingsreeksen en thema-avonden rond opvoeding. Het thema echtscheiding is vaak opgenomen in het aanbod. Deze avonden zijn geheel gratis. 

Op zoek naar hulp via chat of telefoon? 

De diensten van tele-onthaal  (Bel of chat 106) zijn 7/7 en 24/24 bereikbaar zowel telefonisch als via chatroom. 

De chatroom van het CAW is open van maandag tot en met vrijdag van 13u tot 17u .

Op zoek naar psycholoog of therapeut? 

Kies je voor professionele ondersteuning van een psycholoog of therapeut, kijk dan even op de website 'Te Gek'  Je vindt er algemene info terug over organisaties en professionals die mogelijks van betekenis kunnen zijn voor jou. Er wordt ook uitgelegd wat het verschil is tussen een psychiater, een psycholoog en een therapeut.

Meer informatie en tips vind je op de fiche  'waar kan ik terecht voor psychische hulp'?

Deel dit artikel via