Kinderen mogen uiteraard weten dat je het moeilijk heb door de relatiebreuk. Je hoeft als ouder jouw verdriet zeker niet verstoppen. Integendeel, jouw emoties tonen geeft hen net de boodschap dat zij dat ook mogen en kunnen doen.
Kinderen weten en zien het als hun ouders verdrietig zijn of het moeilijk hebben. Ze willen hun ouders heel graag helpen om door de moeilijke periode van een relatiebreuk te komen. Dat doen ze door bijvoorbeeld meer te helpen in het huishouden, minder ruzie te maken met hun broer of zus, of minder om jouw aandacht te vragen. Is dat niet superlief?
Wel is het aangewezen de hulp van jouw kind te begrenzen: jij blijft immers de ouder en zij het kind. Wanneer kinderen teveel zorg moeten dragen voor hun ouders, draait dit de gezinsrollen om. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer het kind altijd diegene is die zorgt dat er eten op tafel staat, wanneer een kind het luisterend oor is voor mama of papa maar nooit omgekeerd, of wanneer kinderen strategieën moeten bedenken om de overgang tussen beide ouders zo 'veilig' of 'geruisloos' mogelijk te maken. Wanneer dit teveel gebeurt, spreken we van 'parentificatie': kinderen nemen dan zoveel verantwoordelijkheid op ten aanzien van hun ouders, dat ze zelf geen kind meer kunnen zijn. Zorg daarom goed voor jezelf. Dit kan ook betekenen dat je steun zoekt bij vrienden of familie, of bij een professionele hulpverlener. Boos, verdrietig, ontgoocheld, … zijn hoort erbij, en steun zoeken is daarom extra belangrijk in deze periode.
Video: Dit doen kinderen als hun ouders scheiden.
Op de website Twee Huizen vind je heel wat informatie over wat ouders en kinderen voelen naar aanleiding van een relatiebreuk en hoe je zowel jezelf als jouw kind bij deze gevoelens kan ondersteunen.
Wil je graag, al dan niet anoniem, in gesprek gaan met andere ouders die een relatiebreuk achter de rug hebben? Verschillende websites bieden een forum aan voor gescheiden ouders om ervaringen en tips uit te wisselen:
Sommige organisaties organiseren ook uit uitwisseling, ontmoeting of thema-avonden voor (gescheiden) ouders. Enkele voorbeelden:
Een gesprek met een therapeut kan helpend zijn wanneer het je allemaal wat teveel wordt. Via https://www.vindeentherapeut.be/ kan je opzoeken bij welke therapeut in jouw buurt je terecht kan voor bv. het verwerken van een relatiebreuk.
In de Gids voor Gezinnen vind je de adressen van een Huis van het Kind of een Opvoedingswinkel waar je gratis terecht kan met al je vragen over opvoeden en opgroeien.
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.