Hoe vertellen aan je ouders wat je wel of niet leuk vindt! 

Waarom is dit nu toch zo moeilijk?

Je ouders zijn mogelijks verdrietig door de scheiding. Of ze hebben heel veel moeilijkheden en ervaren veel stress. Veel kinderen en jongeren vinden het niet gemakkelijk om in dergelijke situaties te vertellen wat ze nodig hebben of wat zij belangrijk vinden.

In het filmpje 'Het is niet jouw taak' zie je dat het geluk van jouw ouders echter niet jouw verantwoordelijkheid is. Probeer hen te vertellen over jouw gevoel. Vraag hen om taken op zich te nemen. Het doet hen misschien even pijn, maar als jij niet gelukkig bent, zal hen dat uiteindelijk nog veel meer pijn doen. 

Bekijk hieronder het verhaal van Joren die het lef had om te zeggen dat ze al dat verhuizen niet leuk vond en dat ze een andere regeling wou. 

 Je stem laten horen, wat kan het voor jou gemakkelijker maken?

Misschien is het wel heel moeilijk voor jou om iets te vragen aan je ouders. Schrijf het dan op een briefje en vraag je mama of papa om dit te lezen.

Je kan het ook even bespreken met je vrienden of iemand van je familie (tante, nonkel, oma en opa, ...). Zij kunnen je helpen om goeie woorden te vinden om je ouder aan te spreken. Je zal je er in ieder geval niet meer zo alleen in voelen.

Of teken op een groot blad papier een boom. Dit wordt jouw wensboom. Telkens er een wens verschijnt in je hoofd, schrijf je deze op een blaadje en hang je het in je boom. Alle wensen kan je erin hangen: grote wensen, kleine wensen, … . Je mama of papa passeren wel eens langs je boom en lezen over al je wensen. Onthou wel dat jammer genoeg niet alle wensen uitkomen. 

Het kan echter ook gebeuren dat je ouders niet kunnen horen wat jij zegt. Lees verder op de fiche: 'Hoe je stem laten horen als je twee ouders heel veel ruzie maken'.

Wil je weten welke rechten je hebt als kind?

Weten welke rechten jij hebt als kind, kan jou ook helpen om je wensen kenbaar te maken aan je ouders. Wil jij graag meer weten? Neem dan een kijkje op de website van de kinderrechtswinkel. Je kan er gratis brochures downloaden die jou vertellen wat jouw rechten zijn als kind.

  • Klik hier als je jonger bent dan 12 jaar 
  • Klik hier als je ouder bent dan 12 jaar 

Deel dit artikel via