Hoe moet ik de nieuwe partner van mama of papa noemen?

Vroeger sprak iedereen over 'stiefmoeders' en 'stiefvaders' wanneer ze het hadden over de nieuwe partner van een gescheiden ouder. Krijg je al schrik bij het horen van de term 'stief'? Wees gerust, in tegenstelling tot de vreselijke verhalen over stiefouders in de sprookjeswereld, doen de meeste nieuwe partners van gescheiden mama's of papa's heel hard hun best om een goede band met hun stiefkinderen op te bouwen. Vandaag spreken we vaak over 'plusmoeders' en 'plusvaders'. Je had al twee ouders, en nu krijg je er nog een of twee bij: twee plus een, of twee plus twee. 

Uiteraard is 'plusouder' zijn iets wat heel geleidelijk aan groeit: jullie zullen elkaar moeten leren kennen, wennen aan elkaars gewoonten, afspraken moeten maken, ... Dit is voor jou moeilijk, maar ook voor jouw plusouder.  Net zoals het tijd vraagt om je aan te passen aan de scheiding van jouw ouders, vraagt het tijd om aan te passen aan de nieuwe samenstelling van jouw gezin.

Maar hoe moet je die persoon nu noemen? Niemand kan jou verplichten om hem of haar 'papa' of 'mama' te noemen als jij dat niet wil. Veel kinderen spreken hun plusouders aan met hun voornaam. Indien je jou daar zelf goed bij voelt, dan kan je uiteraard ook andere namen bedenken. Of misschien verzinnen jullie na verloop van tijd wel zelf een leuke naam voor de toch speciale band die jullie hebben? Het belangrijkste is dat jij, jouw ouders en de nieuwe partner er zich goed bij voelen, of er met elkaar over praten als jullie een bepaalde manier van aanspreken niet leuk vinden. 

LeestipDescamps, L. & Mortelmans, D. (2017). De SurvivalKID echtscheiding. Kalmthout: Abimo.

Deel dit artikel via