Ik wil een andere verblijfsregeling, wat kan ik doen? 

​Wanneer de familierechter bij de scheiding van je ouders een verblijfsregeling heeft vastgelegd, is hij of zij er van uitgegaan dat het in jouw belang was en op dat moment de beste beslissing was voor jou.

De rechter heeft dit beslist nadat hij jouw ouders en misschien ook wel jou gehoord heeft. Noch jouw ouders, noch jij kunnen die beslissing  zomaar veranderen. Eén ouder alleen kan de regeling niet zomaar veranderen, dat is strafbaar, de nieuwe afspraken moeten ze samen maken.

Als jij een andere verblijfsregeling wil, probeer dan met elk van jouw ouders in gesprek te gaan waarom je dat zo graag wil. In onderling overleg kunnen ze dan kijken of er een mogelijkheid is dat zij beiden akkoord  gaan om die verblijfsregeling aan te passen. Misschien lukt het niet direct om dat te veranderen, en hebben ze wat tijd nodig om nieuwe afspraken te maken, of doen ze dat liever met een bemiddelaar erbij die er voor zorgt dat elk van hen achter zijn beslissing kan staan.  Als zij bij een bemiddelaar gaan, kan je zeker ook vragen of je daar zelf ook een gesprek kan mee hebben. 

Bereid dat gesprek goed voor, dan is het voor hen ook duidelijker waarom jij een verandering wil. Tot je 18 jaar bent kan jij hierover niet zelf beslissen, maar je kan wel zeggen dat je wil meetellen als zij een beslissing nemen.

Als jouw ouders er echt niet uitraken om tot een nieuwe regeling te komen, dan kan één van hen aan de familierechter vragen om het opnieuw te bekijken. Dat kan niet zomaar, er moet echt wel een goede reden zijn.

Wil je meer weten over jouw rechten?

Wil je er graag met anderen over praten? 

​Misschien is er wel een vriend of vriendin van je ouders die samen met het gesprek met je ouders wil voeren.
Ook bij je vrienden zijn er zeker jongeren die gescheiden ouders hebben, en waaraan je kan vragen hoe zij met de verblijfsregeling omgaan.

Of je kan bellen naar AWEL of het JAC, of een kijkje nemen op de website van Villa Pinedo

Deel dit artikel via