Hoe je eigen stem laten horen als jouw twee ouders 'vechten'? 

Waarom willen mijn ouders niet meer met elkaar praten?

Wanneer ouders uit elkaar gaan, maken ze soms veel ruzie over allerlei dingen. Ze zijn het bijvoorbeeld niet eens over de verdeling van geld, spullen of bij wie je gaat wonen. Ook voor hen is het soms moeilijk om goed na te denken door alle heftige gevoelens. Ze zijn soms zo boos op elkaar dat het hen niet meer lukt om rustig met elkaar te praten.

Het is belangrijk dat je weet dat dit iets is tussen je ouders en dat ze dit zelf moeten oplossen. Als je ouders niet meer met elkaar kunnen praten, worden de gesprekken vaak gevoerd via bemiddelaars of advocaten.

 Hoe je eigen stem laten horen?

In het filmpje 'Het is niet jouw taak' zie je dat het geluk van jouw ouders niet jouw verantwoordelijkheid is. Probeer hen te vertellen over jouw gevoel. Vraag hen om taken op zich te nemen. Het doet hen misschien even pijn, maar als jij niet gelukkig bent, zal hen dat eigenlijk nog veel meer pijn doen. 

In de fiche 'Hoe vertellen aan je ouders wat je wel of niet leuk vindt.', kan je meer tips terugvinden.

Het kan echter gebeuren dat je ouders niet kunnen horen wat jij zegt. Ze zijn te zeer gekwetst door alles wat er gebeurd is en/of ze zijn te boos. Misschien schreeuwen ze wel lelijke dingen tegen jou zoals:

"Als je het toch fijner vindt bij je vader, ga daar dan maar wonen. En je moet niet denken hier ooit nog één voet binnen te zetten!"

"Jij weet niet goed wat die vrouw mij heeft aangedaan zeker, hoe durf jij me zoiets vragen".

Of misschien nog lelijkere dingen:

"Jij bent precies je vader jij, ook alleen maar uit op je eigen profijt'.

Of ze beginnen hartverscheurend te huilen, waardoor jij niet meer durft om echt te vragen wat jij wil.

Als ouders diep gekwetst zijn, beseffen ze niet altijd hoe hun woorden of hun gedrag jou kwetsen. En dan wordt het heel erg moeilijk om voor jezelf op te komen.

Wist je dat er organisaties zijn die dit weten en daarom vinden dat kinderen meer inspraak moeten krijgen tijdens een scheiding? Bekijk even dit filmpje van Karrewiet.

Als je ouders echt razend zijn op elkaar en elkaar niet meer kunnen horen of zien, kan het zelfs gebeuren dat jij echt vast komt te zitten, alsof je niet meer jezelf kan zijn. En dat is eigenlijk heel erg.

Als kind wil je van beide ouders kunnen houden. Je wil hen evenveel tijd, liefde en aandacht geven. Je wil trouw zijn aan beide ouders. En je wil natuurlijk ook trouw zijn aan jezelf. Maar dat lukt je gewoon vaak niet als jouw ouders voortdurend ruzie hebben met elkaar

Als je goed doet voor de ene, heb je het gevoel de ander tekort te doen, een voorbeeld:

Je mama vertelt mogelijks slechte dingen over je papa. Dat doet jou veel pijn en zoals veel kinderen wil jij je papa verdedigen. Maar als je dit doet, dan doet dat jouw mama weer heel veel verdriet. Jij krijgt dan soms het gevoel dat je weeral iets verkeerds hebt gedaan. Dus misschien leer je wel om te zwijgen. Maar als je je mama zomaar die slechte dingen laat vertellen en je haar dus eigenlijk een beetje gelijk geeft, doe je dan niet tekort aan je papa? En zo kom jij mogelijks helemaal vast te zitten. Je krijgt het gevoel dat je nooit goed kan doen. Dat is een vreselijk gevoel. Het kan overigens ook omgekeerd, dat het jouw papa is die slechte dingen vertelt over je mama.*

Gevolg: Je hebt het gevoel de dingen steeds verkeerd te doen en dus ontwikkel je misschien wel het gevoel dat je NIETS goed kan doen.

Heb jij soms het gevoel dat je niet echt jezelf kan zijn? Dat je je bij papa anders gedraagt en andere dingen zegt dan bij mama? Stel je voor dat je mama een blauwe kameleon is en je vader een gele. Merk jij ook op dat je bij mama ook een beetje blauwig wordt en bij papa ook een beetje gelig? Dat is geheel normaal en hoeft niet echt een probleem te zijn. Maar het wordt wel een probleem als je bij je blauwe mama niets van je gele kant kan laten zien en als je bij je gele papa niets van je blauwe kant kan laten zien.

Gevolg: Dan kan je echt jezelf niet meer zijn. Als dit lang duurt ga je je slecht voelen over jezelf. Mogelijks ontwikkel je zelfs een gevoel NIET OK te zijn.

Weet dat 'Het gevoel niets goed te doen' of 'niet ok te zijn', wel vaker voorkomt bij kinderen wiens ouders veel ruzie maken tijdens of na hun scheiding. Je bent hierin echt niet alleen. Weet je dat sommige kinderen dat gevoel nog steeds hebben ook als ze volwassen zijn? Het is niets om je over te schamen. Maar je moet er wel iets aan doen. Je hebt hulp nodig om dit gevoel weg te werken, want dat jij NIET OK bent of NIETS goed doet, ja dat klopt gewoonweg niet.

Wat kan je zelf al doen? 

  • Tracht met je ouders in gesprek te gaan over jouw gevoelens, over jouw moeilijkheden. Je kan dit bijvoorbeeld doen aan de hand van de tekeningen die je kan terugvinden op onze website. Ga je ouders wel niet beschuldigen. Zij doen wellicht reeds hun uiterste best.
  • Je kan je ouders doorverwijzen naar onze website. In het deel voor ouders kunnen ze heel wat lezen over loyaliteit van kinderen (een moeilijker woord voor 'je ouders graag mogen zien, allebei') en hoe een vechtscheiding het kinderen soms onmogelijk maakt loyaal te zijn aan beiden ouders. 

Mogelijks heb je hulp nodig van buitenaf. Wat kan je doen?

  • Neem contact op met het JAC, zij kunnen jou verder ondersteunen.
  • Je kan bellen, mailen, chatten met AWEL
  • Kijk even of er bij jou in de buurt een Overkophuis is:  daar kan je gewoon even langsgaan voor een babbel of met een vraag.
  • Is er bij jou een huis van TEJO in de buurt? Daar kan je gratis op gesprek gaan bij psychologen/therapeuten. 

Deel dit artikel via