Er zijn heel wat manieren waarop beide ex-partners na de relatiebreuk een ouderrol kunnen blijven opnemen na de relatiebreuk. In de literatuur worden verschillende benamingen en opdelingen gebruikt. Een eenvoudig onderscheid is dat tussen 'parallel' of apart ouderschap en 'coöperatief' of gezamenlijk ouderschap:
Vaak zitten gezinnen ergens tussenin. Het type co-ouderschap is eerder een continuüm. Volledig parallel of apart ouderschap staat aan de ene uiterste kant, intens coöperatief of gezamenlijk co-ouderschap aan de andere kant. Er bestaat geen aanpak die goed is voor iedereen, en het soort co-ouderschap kan evolueren over de tijd.
Een belangrijke voorwaarde bij het kiezen voor een vorm van coöperatief co-ouderschap is het kunnen scheiden van jullie rol als (ex-)partners en jullie rol als ouders. Beide ex-partners moeten voldoende ver staan in het rouwproces van de scheiding om afstand te kunnen nemen tussen deze twee rollen. Dit is één van de belangrijkste criteria bij het 'kiezen' voor een bepaalde vorm van co-ouderschap.
Soms is parallel co-ouderschap de beste manier om spanningen of conflicten in te perken. Sommige ex-partners vermijden ruzies door weinig te overleggen en apart activiteiten te organiseren. Duidelijke afspraken tussen jullie beide blijven wel altijd belangrijk. Wanneer het moeilijk is om hier zelf toe te komen, kunnen jullie overwegen om bemiddeling of ouderschapsbegeleiding te volgen.
Wanneer gekozen wordt voor coöperatief co-ouderschap, zijn er diverse manieren waarop dit praktisch kan worden georganiseerd. Veel ouders gaan in aparte huizen wonen in een andere buurt, maar er zijn ook heel wat andere mogelijkheden, zoals bv. een woning delen, birdnesting of blijven wonen in dezelfde buurt. Meer info over diverse mogelijkheden vind je in dit interview over Living together apart, de mogelijke derde weg en op de webiste Living together apart. Een bemiddelaar aan het woord over verschillende vormen van co-ouderschap
Op https://www.expoo.be/ouderschap-en-scheiding kan je een filmpje bekijken waarin een bemiddelaar heel kort de verschillende mogelijkheden toelicht voor het organiseren van het ouderschap.
Op dezelfde website vind je ook een uitgeschreven interview met Franky De Meyer over 'Apart ouderen: een andere kijk op samenwerking'.
Referenties:
Wiewauters, C. & Van Eycken, M. (2014). Een week mama een week papa? Wat kinderen bij een scheiding echt nodig hebben. Tielt: Lannoo.
Willems, J., Appeldoorn, B. & Goyens, M. (2013). Living together apart. Scheiden als partners, samenleven als ouders. Tielt: Lannoo.
De website Living Together Apart bevat informatie en ondersteunende tools rond diverse vormen van samen ouder blijven na een relatiebreuk. Je vind er o.a. vragenlijsten om jou helpen te bepalen welke vorm van (co-)ouderschap best past bij jullie gezin. Je vindt er onder meer een vragenlijst met inspirerende vragen om na te denken over welke vorm van coöperatief co-ouderschap bij jullie past. Voorafgaand kan je ook enkele verkennende reflectievragen beantwoorden rond je eigen opvattingen en attitudes rond het samen blijven opvoeden met jouw ex-partner.
Ga zeker ook eens kijken op de informatiepagina rond ouderschap na scheiding van het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning (Expoo).
Groeimee.be is een officiële website van de Vlaamse overheid. Je vindt er een antwoord op heel wat opvoedingsvragen, ook rond ouder zijn na een scheiding.
De scheidingsatlas is een online training met animaties, video's van experts en andere gescheiden ouders, en met rollenspellen. De training is gratis, op voorwaarde dat je de vragenlijsten invult van het bijhorende onderzoek.
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.