Ik maak me zorgen over mijn kleinkind(eren)

Veel grootouders maken zich zorgen over de impact van de scheiding op hun kleinkinderen. Vaak willen ze daar 'iets aan doen'. Maar wat precies?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wat een scheiding doet met kinderen. Lees meer hierover in de fiches gericht aan ouders 'Hoe ervaart mijn kind de scheiding?', 'Wat heeft mijn kind nodig na de scheiding?' en 'Mijn kind gedraagt zich anders, hoe komt dat?'

  • Houd regelmatig contact: steun uit de omgeving is in deze moeilijke periode zeer belangrijk. Neem hiervoor zelf actief stappen, bijvoorbeeld door een poging tot een spontane babbel, hem of haar uit te nodigen om eens rustig bij te praten, ... Het is niet omdat jouw kleinkind zelf de stap niet zet tot contact, dat hij of zij daar geen nood aan heeft. Soms hebben ze teveel aan hun hoofd om hier zelf aan te denken, waardoor een extra inspanning van jouw kant om er te zijn in deze periode heel belangrijk is.
  • ​Wees een luisterend oor, zonder de kant te kiezen van één van de partijen in het conflict.  Probeer tegen je kleinkind geen partij te kiezen voor één van zijn of haar ouders. Laat jouw kleinkind vertellen hoe verdrietig, boos, ontgoocheld, ... het zich voelt. 
  • Stel voor om samen iets leuks te doen. In de heftige periode van een scheiding is er voor ouders soms weinig ruimte om initiatief te nemen tot bv. uitstapjes, een wandeling, samen gaan zwemmen, een pic-nick, naar de speeltuin gaan, een koffie gaan drinken, ... Toch zijn net deze alledaagse activiteiten voor kinderen en ouders vaak ontspannend en verbindend en helpen ze om veerkracht te behouden wanneer het moeilijk gaat.
  • Wanneer het door de verblijfsregeling of andere praktische zaken moeilijk is geworden om elkaar vaak te zien, zoek dan naar creatieve oplossingen om contact met je kleinkind te houden: bellen, foto's delen, een kaartje sturen, ... Misschien kan jouw kleinkind jou wel één van de nieuwere sociale mediakanalen beter leren kennen en gebruiken: whatsapp, facebook, instagram, ...


Wil je graag extra tips rond het praten met kinderen, ga dan zeker eens kijken bij 'Hoe praten met kinderen over hun gevoelens bij de scheiding' . We maakten zowel voor kinderen als voor jongeren een fiche "Wat kan ik doen om mij beter te voelen?" . Misschien vind je als grootouder hier tips die je aan je kleinkind kan aanreiken.

Blijf je jou grote zorgen maken over jouw kleinkind, spreek de ouder(s) hierover aan en ga eventueel samen eens kijken op de pagina 'Waar kan ik terecht voor psychische hulp voor mijn kind?'

Deel dit artikel via