Zorg voor jezelf!

Stewardessen zeggen het altijd: eerst zelf je zuurstofmasker opdoen, voordat je dat doet bij kleine kinderen of anderen die hulp nodig hebben.

Een scheiding is een emotionele rollercoaster, ook als (groot)ouder. Je raakt even de pedalen kwijt. Je voelt je verdrietig, bang, boos en misschien ook zelfs beschaamd. Veel grootouders willen alles op alles zetten om de gevolgen voor hun kind en kleinkind(eren) zo klein mogelijk te houden. Door deze focus vergeten ze soms ook goed voor zichzelf te zorgen. Wanneer negatieve emoties zoals angst, verdriet, depressie, langdurig de overhand nemen, dan ben je als (groot)ouder minder beschikbaar voor je (klein)kind en kan je je (klein)kind dus minder ondersteunen. 

Laat het ons zo stellen: Goed voor jezelf zorgen is een voorwaarde om goed voor je (klein)kind te kunnen zorgen. Wat nodig is om je goed in je vel te voelen is natuurlijk voor iedereen anders. Voor de ene houdt het in om 's nachts voldoende te slapen, de andere probeert gezond te eten of gaat eindelijk die ene hobby uitoefenen die ze al zo lang wil proberen. Zelfzorg, het klinkt heel eenvoudig, maar is dat eigenlijk absoluut niet! Hieronder vind je een aantal tips, tools, websites en organisaties terug die jou kunnen helpen in jouw zoektocht zorg te dragen voor jezelf in moeilijke tijden. Pluk eruit wat voor jou werkt!

Geef jezelf tijd om te rouwen!

Scheiden betekent altijd een verlies, ook voor grootouders.  Je verliest je verbondenheid met je ex-schoonzoon of -dochter, je verliest het grootouderschap dat je voor ogen had,... Er is voor jou vaak meer verloren gegaan, dan met het blote oog zichtbaar voor jou en voor je omgeving. Het gaat over een fundamenteel verlies en dat doet pijn. Omgaan met dit verlies en de pijnlijke emoties, dat vraagt enorm veel van jou. Over het algemeen zullen de meesten zich kunnen aanpassen aan het verlies, de weg ernaar toe is echter voor iedereen anders. Welke pijnlijke emoties jij wel of niet ervaart, welke pijnlijke gedachten jou teisteren, dat is voor iedereen anders. Sommigen hebben eerder nood aan stil staan bij deze pijn: de emoties voelen, denken aan vroeger, praten over de pijn. Anderen hebben eerder nood aan afleiding en het vinden van oplossingen en nieuwe tradities. Er is absoluut geen normaal of abnormale manier van omgaan met verlies en rouw. Voel dus goed wat jij nodig hebt! 

Draag zorg voor jouw lichaam 

 Wanneer mensen zich niet goed voelen en in de problemen zitten, laten ze vaak goede gewoontes varen. En dat is jammer. Want net nu heb je ze meer nodig dan ooit.

  • Bij het sporten komen endorfines vrij die jouw stemming verbeteren.
  • Gezonde en gevarieerde voeding levert energie om met al die pijnlijke emoties en veranderingen om te gaan.
  • Let op met alcohol en medicatie. Deze kunnen even voor verlichting zorgen. Maar worden ook snel een patroon die een negatieve invloed hebben op jouw leven.

Maak tijd om dingen te doen waar jij van geniet

Maak een lijst op van alle dingen waar jij kan van genieten: lezen, een warm bad nemen, sporten, een film bekijken, uitgaan met vrienden, …. . En plan dit echt in, in je agenda. Je hebt deze momenten nodig om je batterijen op te laden. En als je nu denkt dat je er geen tijd voor hebt of dat dit egoïstisch is, herhaal dan voor jezelf dat deze dingen jou positieve energie geven waardoor jij straks een betere moeder/vader kan zijn, een betere oma of opa, ...

Tips om meer tijd te maken voor jezelf? Zie "hoe maak ik meer tijd voor mezelf"?

Praat erover! 

Voor velen zijn familieleden het eerste aanspreekpunt. Voor anderen zijn dat eerder goeie vrienden die deze rol vervullen. Deze gesprekken kunnen zeer ondersteunend zijn: erover praten werkt! Het kan soms ook echt deugd doen om in gesprek te gaan met andere grootouders wiens kinderen in een scheidingsproces zitten of gescheiden zijn. Net zij kunnen soms beter de zwaarte begrijpen van wat jij nu doormaakt.

Soms is het contact met familie, vrienden of mensen in dezelfde situatie echter niet voldoende om jou te ondersteunen. Aarzel dan niet om op zoek te gaan naar meer professionele hulp. Deze biedt zich aan in verschillende vormen: 

Online hulp om je mentale veerkracht te verhogen 

Gespreksgroepen/thema-avonden onder professionele begeleiding
 

​Hulp via chat en telefoon

Individuele psychotherapie

Je gaat zelfstandig aan de slag met tips en adviezen op een moment dat voor jou past.

Info-overdracht en uitwisseling met andere grootouders staat centraal. 

Een luisterend oor

Snel bereikbaar


Jouw individuele verhaal krijgt veel aandacht.
Het is een samen zoeken naar wat werkt voor jou in jouw omgeving.

Je kan niet echt jouw verhaal kwijt.

Minder individuele aandacht

Klein aanbod in Vlaanderen

 Kortstondige ondersteuning

​Vergt een grotere investering wat betreft verplaatsing, tijd en veelal ook financieel

Op zoek naar betrouwbare online hulp om je mentale veerkracht te verhogen? 

Voel je je niet goed en wil je graag weten hoe je hier actief aan kan werken? Test hoe (veer)krachtig jij bent op dit moment op de website 'fit in je hoofd'. Creëer vervolgens online je eigen persoonlijke 'werkruimte'! Je kan er aan de slag gaan met de vele tips, info en opdrachten die jouw feel good gevoel een extra zetje geven. En dit volledig gratis.
 

Denk je dat je depressief bent? Ga naar de website depressiehulp en doe de test. Je kan er ook info en advies vinden. Daarnaast kan je geheel kosteloos kiezen voor een online zelfhulpprogramma van 10 weken. Of je meld je aan voor online begeleiding. Hierbij worden oefeningen en modules uit depressiehulp gecombineerd met chatgesprekken met een hulpverlener. Je zal kosteloos – en indien gewenst anoniem - online kunnen deelnemen. 

Op de website 'mijn kwartier' vind je een uitgebreide test over stress, depressie en angst. Daarnaast kan je er over deze thema's wetenschappelijke info en toepasbare tips terugvinden. Ze bieden ook een betalend zelfhulpprogramma aan: Je begeleidt jezelf 15 minuten per dag gedurende 1 maand. Indien je dat wenst kan je later nog kiezen voor een langere periode.  

Op zoek naar gespreksgroepen of thema-avonden onder begeleiding?

De gezinsbond organiseert vormingsreeksen en thema-avonden rond opvoeding. Het thema echtscheiding is vaak opgenomen in het aanbod. Deze avonden zijn geheel gratis.

Op zoek naar hulp via chat of telefoon?

De diensten van tele-onthaal zijn 7/7 en 24/24 bereikbaar zowel telefonisch als via chatroom.

De chatroom van het CAW is open van maandag tot en met vrijdag van 13u tot 17u .

Ben je klant bij Partena, dan kan je ook terecht bij de Partena luisterlijn. 

Op zoek naar psycholoog of therapeut?

Kies je voor professionele ondersteuning van een psycholoog of therapeut, kijk dan even op de website geestelijkgezondvlaanderen. Je vindt er algemene info terug over organisaties en professionals die mogelijks van betekenis kunnen zijn voor jou. Er wordt ook uitgelegd wat het verschil is tussen een psychiater, een psycholoog en een therapeut.

Meer informatie en tips vind je bij 'waar kan ik terecht voor psychische hulp'?

Deel dit artikel via