Uit het gedrag van jouw kind kan je veel afleiden. Wanneer een kind zich aan iets nieuws moet aanpassen, gedraagt het zich vaak anders dan er voor. Dat is een normale reactie, waarmee het kind iets wil zeggen aan zijn of haar omgeving. Wat het kind wil zeggen en hoe hij of zij dit doet verschilt tussen jonge en oudere kinderen. Bijvoorbeeld: een kleuter kan verlatingsangst krijgen, een tienjarige kan heftige woedeaanvallen krijgen en pubers kunnen zich in het uitgaansleven storten of zich helemaal gaan opsluiten.
Grote transities zoals een scheiding kunnen ook leiden tot een tijdelijke achteruitgang (regressie) of stilstand (stagnatie) in de ontwikkeling van je kind. Ook dit kan leiden tot ander gedrag dan voorheen. Je kind kan dan plots iets niet meer wat ervoor wel lukte. Of er is geen vooruitgang in de ontwikkeling. Dit is een normale reactie, waarna het meestal weer goed komt.
Het is echter niet altijd zichtbaar hoe kinderen zich voelen. Achter het waarneembare gedrag of wat kinderen zeggen of doen kunnen heel wat gevoelens en gedachten zitten die we niet kunnen zien. Je kan het vergelijken met een ijsberg, waarvan alleen het topje zichtbaar is boven water. Dus ook als je kind zich niet per se anders gedraagt, is het belangrijk om aandacht te hebben voor zijn of haar gevoelens bij de veranderingen in de gezinssituatie.
Gunster, B. (2015). Omdenken: opvoedspel: maak van lastig gedrag een nieuwe mogelijkheid. Uitgever: A.W. Bruna LeV. "Kaartspel om op een onderhoudende en vooral inspirerende manier lastig gedrag tot een nieuwe mogelijkheid om te denken." |
Kostprijs: 21 euro, te koop via https://shop.aanstokerij.be/koopspel/428-omdenken-opvoedspel.html
Op de website Groeimee vind je heel wat informatie rond diverse opvoedkundige vraagstukken, ook rond scheiding
Op de website 'het beste uit elkaar' vind je een lijst met boeken voor kinderen om rond hun gevoelens te praten
Op de website 'ouders van jonge helden' kan je leeftijdsspecifieke tips, boeken, filmpjes vinden rond de ervaringen van je kind
Op de website 'Psychogoed' lees je informatie en tips rond oplossingsgericht opvoeden.
In (bijna) elke stad of gemeente is er een 'Huis van het Kind' waar je terecht kan met vragen rond de opvoeding van je kind. Contactgegevens kan je vinden via deze website.
Bij de opvoedingslijn kan je terecht met allerlei opvoedingsvragen, ook naar aanleiding van een relatiebreuk.
Blijf je bezorgd om het gedrag of de gevoelens van jouw kind en wil je graag een professioneel luisterend oor voor hem of haar? Tejo biedt gratis en anonieme therapeutische begeleiding voor kinderen en jongeren tussen 10 en 20 jaar, met en zonder afspraak.
Ook in een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar een luisterend oor vinden en beroep doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.