Wat verandert er voor mijn kind wanneer ik een kindje krijg met mijn nieuwe partner?

Wanneer jij en jouw nieuwe partner samen een kindje krijgen, dan krijgen jullie kinderen er een halfbroertje of halfzusje erbij. Misschien zijn ze superblij met dit kleine wondertje. Maar mogelijks reageren ze ook minder enthousiast dan je zelf had gewild. In beide gevallen verandert er veel voor het gezin: een baby vraagt heel veel aandacht en tijd, die de andere kinderen minder krijgen dan voorheen. Ook binnen een 'klassiek' tweeoudergezin is dat zo.

Specifiek aan een nieuwsamengesteld gezin is dat kinderen soms bang zijn dat je meer van de baby houdt dan van hen. Het is toch immers een kindje van de nieuwe partner waar je zoveel van houdt? Praat hierover en stel je kinderen gerust dat de komst van dit halfbroertje of zusje niets veranderd aan jouw hechte band met hen.

Soms hebben kinderen het ook moeilijk met verschillen die zij ervaren in hoe je henzelf en het nieuwe kind behandelt. Je kan je kinderen nog zoveel mogelijk proberen hetzelfde te geven en dezelfde opvoedingsregel hanteren, toch kunnen zij dit op een andere manier ervaren. Bovendien is een 'gelijke' behandeling zeker niet altijd te verkiezen: ieder kind heeft andere noden en behoeften. Daarnaast zorgt ook de context voor verschillen. Een typisch voorbeeld hiervan binnen nieuw samengestelde gezinnen is de tijd die een kind in een gezin doorbrengt: jouw kind uit jouw vorige relatie spendeert vaak ook een deel van de tijd bij zijn andere ouder, waardoor hij minder tijd doorbrengt in jouw gezin dan het kind geboren binnen jouw nieuwe partnerrelatie. Deze verschillen erkennen en bespreken is belangrijk.

Video 

​In deze video gaat plusoudercoach Anja Pairoux dieper in op de veranderingen in het nieuw samengesteld gezin als er een nieuw kindje bij komt.

Bronnen  & leestips

Descamps, L. & Mortelmans, D. (2017). De SurvivalKID echtscheiding. Kalmthout: Abimo.
De Waele, I. (2003). Samen uit elkaar. Ouder blijven na de scheiding. Tielt: Lannoo.

Deel dit artikel via