Kan mijn kind zijn of haar verhaal kwijt bij anderen?

Doordat je als ouder zelf het moeilijk hebt, ben je emotioneel ook minder beschikbaar voor je kind. Stimuleer je kind om met anderen te praten over hun gevoelens. Soms is het als kind zelfs makkelijker om te praten over de scheiding met iemand buiten het gezin, dan voelen ze zich minder schuldig in het brengen van bv. de moeilijkheden die zij ervaren.
Voel je dus zeker niet falend als ouder indien jouw kind met anderen over de scheiding praat, integendeel, je doet er goed aan om het te stimuleren! Welke personen jouw kind hierover in vertrouwen neemt, bepaalt hij of zij uiteraard helemaal zelf:

  • Andere familieleden: broer of zus, grootouder, nonkel of tante, …
  • Vrienden en vriendinnen
  • Een leerkracht, begeleider of andere vertrouwenspersoon
  • De sportcoach, leider van de jeugdbeweging, muziekleraar ,…

De vertrouwensfiguur kan trouwens ook een huisdier zijn, een knuffel, of een ander voorwerp waar het kind aan gehecht is. Vaak is immers vooral de aanwezigheid of het luisteren belangrijk, niet het antwoord dat wordt gegeven.

Het delen van ervaringen en gevoelens gaat vaak makkelijker met iemand die hetzelfde meemaakt. Zo vinden sommige kinderen een luisterend oor bij een vriend of vriendin met gescheiden ouders. Oudere kinderen kunnen zich via Villa Pinedo registreren voor een online buddy, dat is een jongere die in dezelfde situatie heeft gezeten. Soms wil het kind liever anoniem praten met iemand over de eigen gevoelens bij de scheiding. Hierbij is het vooral belangrijk dat dit op een veilige manier kan gebeuren via een betrouwbaar kanaal, bv. Awel.

Ten slotte worden er door verschillende organisaties ook uitwisselingen in groep georganiseerd voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders, gaande van praatgroepen op school (Bv Kies), uitwisselingen tussen kinderen binnen een programma voor het ganse gezin (bv. Kinderen uit de Knel) of meerdaagse kampen voor kinderen rond dit thema (bv. de door de Bleekweide, Gent) Aan welke vorm van ondersteuning jouw kind nodig heeft, is maatwerk, en gebeurt in dialoog met jou, jouw kind en jouw ex-partner.

Waar kan mijn kind zijn of haar verhaal nog kwijt?  

Via Villa Pinedo  kunnen kinderen zicht registreren voor een buddy, kunnen ze vragen stellen en uitwisselen via een forum en vinden ze ook getuigenissen van andere kinderen en jongeren via vlogs en blogs. 
Awel biedt een luisterend oor voor kinderen en jongeren via chat, telefoon, mail, fora, en email. Elk gesprek is anoniem en gratis. Meer info via deze website of in deze infofolder
In een JAC (Jongeren Advies Centrum) kunnen jongeren terecht met alle vragen of problemen. Een hulpverlener zal de vraag verder verkennen met de jongere en samen zoeken naar het gepaste antwoord. Meer info op deze website.

Kinderen uit de Knel is een groepsprogramma voor gezinnen. Kinderen komen dit programma 8 keer een tweetal uurtjes samen met andere kinderen, de ouders nemen terzelfdertijd deel aan een oudergroep. Meer info kan je vinden via deze website.

Deel dit artikel via