Hoe organiseer ik best de wissel voor mijn kind tussen mij en mijn ex-partner? 

Het moment van de wissel is vaak een emotioneel en spannend moment voor iedereen. Het kind voelt zich verward, want het voelt verdriet om de ene ouder te verlaten en is blij de ander ouder terug te zien. Ook voor jou en jouw ex-partner kan dit een zeer moeilijk moment zijn. Welke emoties gaan er getriggerd worden. Gaan jullie rustig kunnen blijven of gaat het ontaarden in ruzie.

Tips bij de wissel

 • Best maak je afspraken over het precieze moment dat het kind moet opgehaald of gebracht worden. Is je kind nog een peuter of kleuter, dan is tijd nog een zeer vaag begrip. Help je kind door deze afspraak te visualiseer op een bord of schema.
 • Zorg ervoor dat je op tijd bent, zodat daarover al geen spanning ontstaat.
 • Plan de wissel niet vlak voor het slapen gaan. Zorg ervoor dat je kind nog voldoende tijd heeft om zich aan te passen.
 • Gebruik het wisselmoment niet om allerlei dingen te bespreken. Je loopt de kans dat hierdoor de spanning toeneemt en je het moeilijker maakt voor je kind. Maak een aparte afspraak om moeilijke dingen te bespreken.
 • Het is soms moeilijk om je, op het moment dat je je ex-partner ziet, niet op één of andere manier kritiek te geven op een nieuwe manier van leven of opvoedingsstijl. Maar met je ogen rollen of een minachtende zucht wordt al snel opgemerkt door je kind.
 • Het is voor veel kinderen een moeilijk moment. Sommige kinderen zullen dan snel huilen. Anderen vertonen echt lastig en moeilijk gedrag. Hieronder vind je enkele tips rond hoe jouw kind hierin ondersteunen.
 • Blijft je kind het langdurig moeilijk hebben met de wissel, dan kan je je afvragen of een andere regeling niet beter zou zijn. Een verblijfregeling kan dus evolueren met de noden van je kind. 
 • Weet je dat de emoties nog zeer hoog zitten en de wissel mogelijks zeer moeilijk zal verlopen? Dan is het beperken van de wissel of vermijden ervan een daad van zorg. Laat de wissel elders gebeuren, bv. aan de schoolpoort of schakel even derden in zoals mogelijks je ouders, een broer of zus, … . 
 • Kunnen jij en je ex-partner wel goed met elkaar communiceren, maak dan even tijd om te vertellen aan elkaar hoe de week of het weekend verlopen is. Het is steeds fijn voor kinderen om te zien dat hun ouders wel nog over hen kunnen praten.

Tips bij het afscheid nemen

 • Dat je kind huilt of moeilijk gedrag stelt, wil niet altijd zeggen dat het niet graag bij de andere ouder gaat. Het is vaak een ontlading van de spanning. Belangrijk is dat je als ouder deze emotie normaliseert en het kind de toestemming geeft ook bij de andere ouder gelukkig te zijn. Een mogelijke reactie: 'ik weet dat het moeilijk is om altijd een ouder te moeten missen. Je gaat ons nu ook missen he, maar ik weet dat je straks ook bij mama terug blij zal zijn.' Is je kind nog jong, geef hem dan een symbooltje mee: een knuffel of een foto. Wat je beter niet doet is het afscheid zeer lang rekken of reeds op voorhand vaak vertellen dat je je kind zal missen. Hierdoor wordt de spanning alleen maar groter voor je kind. Er kan natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn zoals verwaarlozing of mishandeling. Heb je deze vermoedens, praat erover met je huisarts of een andere hulpverlener.
 • Let op met telefoontjes en sms'jes op het moment dat je kind bij de andere ouder is. Sommige kinderen hebben dit nodig om de emotionele afstand te verkleinen. Andere kinderen proberen net even niet te denken aan de andere ouder om met de gevoelens om te gaan. Vraag je dus af 'heb ik dit telefoontje nodig of mijn kind?' (Kate Scharff)

Tips bij het verwelkomen van het kind

 •  Bouw een leuk ritueel in. Dat biedt veiligheid voor je kind en daar kan het genieten. Vb. Als je op vrijdagavond bij mama komt, maken we met zen allen zelf pizza!
 • Maak je niet druk als er iets vergeten is door je kind of je partner. Het is zo al moeilijk genoeg voor iedereen.
 • Vraag ook even aan je kind hoe het geweest is bij de andere ouder. Je kind deelt graag zijn fijne ervaringen met jou. Let er wel op dat je niet begint door te vragen naar details. Je kind kan zich hierdoor zeer ongemakkelijk voelen.
Bronnen en leestips 
Buyck, L. (2013). De fouten die elke gescheiden ouder maakt. Geraadpleegd op https://www.hln.be/nina/familie/de-fouten-die-elke-gescheiden-ouder-maakt~ae914795/

Wiewauters, C. & Van Eycken, M. (2014). Een week mama een week papa? Wat kinderen bij een scheiding echt nodig hebben. Tielt: Lannoo.

Kijktips 

 Hoe de wisseldag plezanter maken?

Getuigenis: de wisseldag!

Deel dit artikel via