Wat is speciaal of anders in een nieuw samengesteld gezin? |
Ieder gezin heeft zijn eigen 'cultuur': verwachtingen rond wie wat doet in het gezin, hoe jullie elkaar aanspreken, hoe een gewone dag er uit ziet, welke afspraken of regels er zijn, … . Wanneer jouw mama of papa een nieuwe partner heeft, soms ook met eigen kinderen uit een vorige relatie, dan worden al die afspraken en gewoontes een beetje verstoord. Je kan het wat vergelijken met reizen naar een ver land met andere gewoontes, waardoor dingen die 'bij ons' als heel gewoon worden ervaren, plots in vraag worden gesteld.
Door de komst van een plusouder (en eventueel ook diens kinderen) worden gezinnen zich vaak bewust van dingen die ze al heel lang 'uit gewoonte' op een bepaalde manier doen: elkaar wel of niet een kus geven voor het slapengaan, wel of niet choco op de boterham iedere avond, vrienden spontaan laten langskomen of niet, schermtijd voor kinderen wel of niet beperken, wel of niet samen eten 's avonds, rode of witte ballen in de kerstboom, … Als nieuw samengesteld gezin zullen jullie gaandeweg jullie eigen gewoonten creëren.
Ten tweede is ook het onderscheid tussen 'bloedband' en 'stiefband' iets unieks binnen nieuw samengestelde gezinnen. Enerzijds heb je de (biologische) ouder, die meestal heel bewust voor jouw komst heeft gekozen, negen maand naar jou heeft uitgekeken, getuige was van jouw eerste schreeuw, lach, traan, woordjes, stapjes, … en die in jou innerlijke of uiterlijke eigenschappen van zichzelf weerspiegeld ziet ('het zit toch in de genen he'). Uiteraard creëert deze biologische verwantschap en jou zien opgroeien van bij de geboorte een heel speciale band. Plusouder daarentegen word je van de ene dag op de andere, omdat je verliefd wordt op iemand met kinderen uit een vorige relatie. Net zoals de plusouder jou dus een beetje 'overkomt' (je kiest er niet zelf voor), is het voor plusouders ook een grote verandering om samen te leven met kinderen waarvan hij of zij niet de biologische ouder is. Hij of zij kent jou ook niet van bij jouw geboorte. Het is dus heel normaal dat jullie beide tijd nodig hebben om elkaar te leren kennen. Het is bovendien gemakkelijker om de verschillen die je ervaart in jouw relatie met ouder(s) en plusouder(s) met hen te bespreken, dan hen per se als 'gelijk' te willen zien.
Tenslotte is ook het hebben van meer dan twee ouders iets heel speciaals binnen nieuw samengestelde gezinnen. Daarom spreken we ook over 'plusouders': ze vervangen je twee ouders niet, je krijgt er als het ware een of twee bovenop. Soms kan dit spanningen of onduidelijkheden creëren tussen jouw ouders en plusouders: over wie wat doet in het gezin, welke afspraken gelden in beide gezinnen, … Praat erover met je ouders en plusouders wanneer iets voor jou niet goed voelt, onduidelijk is, of moeilijk is. Alleen zo kunnen ze rekening houden met wat jij nodig hebt om je goed te voelen binnen je gezin.
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.