Het woord 'co-ouderschap' wordt op veel verschillende manieren gebruikt. Een belangrijk verschil is dat tussen co-ouderschap volgens de wet en co-ouderschap in de praktijk
In de praktijk betekent co-ouderschap simpelweg 'samen ouder zijn of blijven' na de scheiding. Co-ouderschap gaat dus over veel meer dan bij wie jij zal wonen na de scheiding of wie beslissingen zal nemen over jou. Co-ouderschap betekent in de eerste plaats dat jouw beide ouders een rol als ouder kunnen blijven opnemen na de scheiding. Dit betekent ook dat ze jou toelaten om te praten over de andere ouder, bv. over leuke dingen die je hebt gedaan met die ouder, of dat je het kan vertellen wanneer je de andere ouder mist. Het betekent ook dat ze naar de andere ouder blijven kijken in hun rol als ouder, en dus niet alleen als 'de persoon van wie ze gescheiden zijn'.
Co-ouderschap in de praktijk betekent niet per se dat jouw ouders allerlei dingen samen blijven doen. Dit kan natuurlijk wel en is heel fijn wanneer die ontmoetingen zonder ruzie of slechte gevoelens kunnen verlopen. Zo zijn er ouders die na een relatiebreuk bijvoorbeeld samen naar het oudercontact gaan, of de sportwedstrijden van hun kinderen bijwonen. Andere ouders vermijden deze gezamenlijke activiteiten omdat ze bijvoorbeeld teveel negatieve emoties oproepen. Ouders moeten hierbij zoeken naar een aanpak die past bij hun beide, mét jouw belang voorop.
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.