Mag ik boos of verdrietig zijn?

Wanneer je ouders beslissen om uit elkaar te gaan, brengt dat vaak hevige emoties mee. De scheiding is een beslissing waar je zelf geen invloed op hebt en die veel veranderingen met zich meebrengt. Het is heel normaal dat je hierdoor in de war bent, je machteloos voelt, verdrietig of boos. Die gevoelens zullen geleidelijk aan minder worden, maar ze kunnen ook terugkomen, ook na lange tijd. Veel kinderen en jongeren hebben tijd nodig om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen, vaak twee tot drie jaar.

Het is dus heel normaal om boos, verdrietig of bang te zijn. Dit zijn heel normale reacties. Misschien vertoon je daardoor ook wat moeilijker gedrag, thuis of op school, ben je wat opstandiger, minder goed gezind of wil je graag alleen zijn. Misschien gaat het ook even minder goed op school. Of probeer je net extra hard te werken op school om niet aan andere dingen te denken? Weet dat je hier niet alleen in bent, en dat het normaal is dat zo'n grote aanpassing tijd vraagt om te verwerken. 

Wat kan ik doen? 

  • Het is heel belangrijk dat je niet alleen blijft zitten met jouw gevoelens. Probeer aan jouw ouders te vertellen hoe je je voelt en samen te zoeken naar dingen die je kunnen helpen
  • Soms helpt het om een tekening te maken of je verhaal op te schrijven.
  • Lucht ook jouw hart bij vrienden, familie, een leerkracht, … die je vertrouwt. Praten over je gevoelens is belangrijk: blijf er niet alleen mee zitten.
  • Lees verder op de fiche: Wat kan ik doen om me beter te voelen.  

Twijfel je of je dit wel (aan)kan?

Test je veerkracht op www.noknok.be of doe de test op www.fitinjehoofd.be. Op beide websites kom je ook meer te weten over hoe je om kan gaan met stress en tegenslagen.

Waar kan je nog jouw verhaal kwijt?

Via Villa Pinedo kunnen kinderen en jongeren zich registreren voor een buddy, kunnen ze vragen stellen en uitwisselen via een forum en vinden ze ook getuigenissen van andere kinderen en jongeren via vlogs en blogs.

Awel biedt een luisterend oor voor kinderen en jongeren via chat, telefoon, mail, fora en email. Elk gesprek is anoniem en gratis. Meer info via hun website of in onderstaande infofolder.

In een JAC (Jongeren Advies Centrum) kunnen jongeren terecht met alle vragen of problemen. Een hulpverlener zal de vraag verder verkennen met de jongere en samen zoeken naar het gepaste antwoord. Meer info op deze website.

...

Jongeren forum - Villa Pinedo

Deel hier je verhaal met andere kinderen of jongeren met gescheiden ouders

Kijktip

 Scheiden: uit elkaar - Reportage van Klokhuis op de Nederlandse tv.
Soms besluiten ouders om uit elkaar te gaan. Ze wonen niet meer samen en krijgen nieuwe liefdes. Voor kinderen en jongeren is dat niet fijn. Maurice praat met jongeren tussen 9 en 15 jaar van wie de ouders zijn gescheiden. Een kinderpsycholoog vertelt hoe je wereld op zijn kop komt te staan als je ouders scheiden. Zijn er ook voordelen aan gescheiden ouders? Said en Jonathan wegen de voor- en nadelen van gescheiden ouders af.

Luistertip 

In deze podcastPapa en mama zijn gescheiden, gaat journalist Laura Kors in gesprek met 6 kinderen van gescheiden ouders. Hoe denken kinderen zélf over de scheiding van hun ouders? 

Seger (11), Nasir (12), Lynn (13), Boaz (15), Rox (15), en Roderick (17), vertellen vanuit hun eigen perspectief openhartig over allerlei aspecten van de scheiding.

Leestip 

​"Als je ouders uit elkaar gaan" is een praktisch werkboek voor jongeren met ouders in scheiding. Met denkvragen, oefeningen en het bijhouden van een dagboek helpt je om te gaan met een scheiding. Plus informatie over wat er precies gebeurt bij een scheiding.

Veldeman-Klein M. en Pannebakker F., (2019), Uitgeverij Nieuwezijds


Deel dit artikel via