Je ouders hebben volgens de wet samen het ouderlijk gezag tot je 18 wordt: dit betekent dat ze samen beslissingen nemen over jou. Naar welke school je gaat, of je wel of niet naar de jeugdbeweging kan, naar de voetbalploeg, …. enz. : daar zijn zij verantwoordelijk voor en dat beslissen zij dus.
Het maakt hiervoor niet uit of ze al dan niet samenleven, getrouwd of gescheiden zijn: tenzij in heel uitzonderlijke gevallen hebben je ouders "gezagsco-ouderschap": ze hebben allebei evenveel te zeggen over jou, ook al verblijf jij niet bij elk van hen evenveel.
Je mag maar naar één school gaan, het is niet wettelijk om de ene week naar een school te gaan dichtbij je moeder, en de andere week een school dicht bij je vaders huis.
Ga zelf naar je ouders, en vraag hen of ze wat tijd willen maken om naar jou te luisteren, vertel hen waarom je naar die school, de jeugdbeweging of die vrijetijdsactiviteit wil.
Als je het moeilijk vindt om dat te vertellen, of bang bent hoe ze gaan reageren, dan kan je hen ook een brief of een mail sturen en daarin jouw vragen en bezorgdheden schrijven. Veel ouders willen het beste voor kind, en als ze weten wat jij denkt, dan kan het hen helpen om een beslissing te nemen.
En vaak loopt dat goed, kunnen je ouders samen afspraken maken waar jullie zich allemaal goed in kunnen vinden. Maar soms lukt dit echt niet, is er vaak ruzie en kunnen ze het niet eens worden over van alles en nog wat, zelfs niet over belangrijke zaken.
In zo'n situatie kunnen ouders een beroep doen op een bemiddelaar in familiezaken: dit is een neutrale persoon die een specifieke opleiding volgde om ouders te begeleiden bij het maken van goede en duidelijke afspraken over de kinderen.
Als je ouders er echt niet uit geraken, zelfs niet met de bemiddelaar, dan komt er een gerechtelijke procedure bij de familierechtbank. Ook daar zal de rechter eerst nog proberen dat je ouders via bemiddeling samen tot een oplossing komen. Als dat niet lukt zal de rechter uiteindelijk zelf een beslissing moeten nemen. Hij zal hiervoor eerst zoveel mogelijk informatie proberen te verzamelen: hij zal praten met je ouders en soms ook met jou. Als je meer dan 12 jaar bent zal hij je zelf uitnodigen via een brief, ben je jonger dan 12 dan kan je zelf een brief schrijven aan de rechter en vragen of hij naar jou wil luisteren. Als je hier meer over wil weten, kijk dan op de fiche :"Heb ik iets te zeggen als mijn ouders scheiden?"
Bron: Brochure Tzitemzo. Als ouders uit elkaar gaan. 2019
Eigenlijk is het best zo dat jouw ouders samen de beslissing moeten nemen over je school of vrijetijdsactiviteiten, op die manier moet jij zelf niet kiezen. Je kan wel uitspreken wat je zelf graag wil, op welke school jij denkt dat je je best thuis voelt, waar jij vrienden hebt, waar die studierichting is die jij graag wil doen, die voor jou makkelijker met de fiets of bus bereikbaar is …. Dat zijn allemaal redenen waarom jij een bepaalde school liever wil dan een andere, maar dat zegt niets over wat je moeder of vader liever zou hebben.
Het is aan hen als volwassenen om daar een keuze in te maken waarbij iedereen zich goed voelt, dat zou ook zo zijn als ze niet gescheiden waren.
Als je niet goed weet hoe je dat nu aan je ouders moet vragen, praat er dan op voorhand over met vrienden, of met iemand van je familie. Je kan ook vragen dat een vriend/vriendin; broer/zus van je ouders eerst eens met hen hierover praat.
In een JAC (Jongeren Advies Centrum) kunnen jongeren terecht met alle vragen of problemen. Je kan er langslopen, of bellen, mailen of chatten. Een hulpverlener zal de vraag verder verkennen met de jou en samen zoeken naar het gepaste antwoord. Meer info vind je op deze website |
Wil je nog meer weten over jouw rechten als kind bij een scheiding van je ouders, dan kan je terecht bij tZitemzo
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.