Ik mag mijn grootouders of andere familie niet meer zien: wat kan ik doen? 

Een scheiding heeft niet alleen invloed op de relatie met jouw ouders, maar ook met jouw grootouders. Wanneer je afwisselend bij beide ouders woont, is er meestal niet zo'n groot probleem. Maar als je hoofdzakelijk bij één ouder woont, bijvoorbeeld jouw vader, dan kan het zijn dat je jouw grootouder(s) langs moederskant (bijna) niet meer ziet. Zeker wanneer er veel ruzie is tussen jouw ouders, kan de relatie met jouw grootouders daar onder lijden. En misschien zijn er nog andere familieleden die je nu minder ziet door de scheiding: een oom of tante, neven en nichten, ... ?

Waarom zijn grootouders belangrijk? 

Waarschijnlijk kan jij zelf verschillende redenen bedenken waarom jouw opa of oma voor jou belangrijk is: omdat hij of zij lief is, lekker kan koken, mooie verhalen kan vertellen, leuke uitstapjes met je doet, tijd voor je maakt, leuke spullen in huis heeft, altijd tijd maakt voor een babbel, ... Maar grootouders kunnen misschien nog extra belangrijk zijn wanneer jouw ouders gescheiden zijn:

  • indien je een probleem hebt, dan kan je bij ze aankloppen, en zullen zij er meestal alles aan doen wat ze kunnen om je te helpen,
  • zij kennen jouw mama of papa als geen ander, het is immers hun kind. Zij kunnen jou daarom beter helpen begrijpen waarom jouw mama of papa zich op een bepaalde manier gedraagt of voelt,
  • zij kunnen jou helpen om een moeilijke boodschap te brengen aan jouw ouders die je zelf niet durft zeggen. Je kan hierbij ook afspreken dat ze moeten beloven dat de boodschap niet van jou komt.

Wat kan je doen? 

  • Vraag aan je ouders om je grootouders of andere familie te bezoeken wanneer ze dat niet uit zichzelf doen. Misschien hadden ze hier gewoon nog niet aan gedacht,  doordat ze zelf andere zorgen hebben. 
  • Als het echt heel moeilijk is voor jouw ouders om daar op bezoek te gaan, kan je misschien vragen dat iemand van de familie of vrienden van je ouders jou eens komt halen om bij je grootouder(s) op bezoek te gaan.
  • Als je grootouders of andere familieleden een smartphone of computer hebben, kan je ook via sms, skype, facebook, whatsapp, ... contact met hen houden. En als ze hiermee nog niet kunnen werken, kan jij hen dat misschien wel leren?
  • Je kan hen ook een brief schrijven, en met de post versturen.

Leestip 


Descamps, L. & Mortelmans, D. (2017). De SurvivalKID echtscheiding. Kalmthout: Abimo.

Deel dit artikel via