Een scheiding is meestal niet gemakkelijk, en soms is een ouder zo verdrietig of boos, dat hij of zij het moeilijk heeft om op een gewone, gezonde manier verder te gaan. Maar vanaf wanneer is verdriet, boosheid, ... niet meer 'gewoon'? Er zijn 4 signalen dat iemand het moeilijk heeft:
Wanneer jouw mama of papa het heel moeilijk heeft, dan kan het soms goed zijn dat hij of zij hulp krijgt.
Zelf kan je jouw mama of papa helpen door af en toe een dikke knuffel te geven, een leuke tekening te maken, samen af te wassen of het huis op te ruimen, wat extra je best te doen om niet uit te vliegen, ... Dit zijn kleine dingetjes, maar die wel heel steunend kunnen zijn wanneer iemand het moeilijk heeft. Wel is het niet goed wanneer je als kind echt moet beginnen zorgen voor je ouder: dan draaien de rollen in jullie gezin om en dat is niet goed. Ouders zorgen vooral voor kinderen en niet omgekeerd, en dat blijft best zo. Indien je ongerust bent over jouw mama of papa, dan kan je daarom best een vertrouwd persoon contacteren:
Deze personen kunnen vaak gemakkelijker dan jij zelf het gesprek aangaan met jouw mama of papa rond hun bezorgdheden.
Het kan heel moeilijk zijn om een ouder te hebben die hulp nodig heeft. Vaak kan jij dan ook wel steun gebruiken.
Je kan hiervoor terecht bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding of CLB verbonden aan jouw school. Een CLB helpt niet alleen bij vragen rond leren, studeren of de schoolloopbaan, maar ook bij vragen rond jouw gevoelens, een moeilijke thuissituatie ... Je kan ofwel zelf een afspraak maken met het CLB verbonden aan jouw school. Daarnaast is er ook een 'CLB-chatlijn' waarop je kan praten met een medewerker van het CLB. Je kan er je verhaal vertellen, een vraag stellen, … of samen met je chatbegeleider bekijken wat je zou willen bereiken, en hoe je dat kan aanpakken. De CLB-medewerker chat enkel met jou. Een chatgesprek duurt maximum 45 minuten, zodat ook anderen een kans krijgen om te chatten.
Als je niemand van het CLB kan bereiken, dan kan je ook terecht bij AWEL, daar kan je elke dag van 16u tot 22u iemand bereiken via chat of telefoon. Je kan ook mailen.
Vanaf 12 jaar kan je ook terecht bij het Jac, het Jongerenadviescentrum. Het JAC is een onderdeel van het CAW en zet zich in voor jongeren met een vraag of een probleem. Je kan bellen, chatten, mailen en langskomen voor een gesprek. Jongeren kunnen er gratis en anoniem terecht.
Als jouw mama of papa vaak down is, dan vind je op deze website info die jou kan helpen. Het kan ook zijn dat er een probleem met alcohol is, en dan zal je hier meer info vinden. Het is wel belangrijk om te weten dat er niet van jou verwacht wordt dat jij die problemen kan oplossen, hoe graag je jouw ouders ook ziet ... soms hebben ze echt professionele hulp nodig. Blijf dus zeker niet zitten met jouw probleem en jouw zorgen en ga op zoek naar iemand met wie je daar in vertrouwen over kan praten.
Schab, L.M. (2013). Hoe kom ik over de scheiding van mijn ouders heen? Een hulpboek voor jongeren. Omgaan met gedachten en gevoelens wanneer je ouders uit elkaar gaan. Amsterdam: Uitgeverij SWP.
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.