Ik heb het moeilijk met mijn plusouder: wat kan ik doen? 

Jouw mama of papa is waarschijnlijk heel blij met haar of zijn nieuwe partner. Misschien is hij of zij wel heel verliefd op dit moment, en dat voelt voor hen natuurlijk fijn. Voor jou is de komst van deze nieuwe persoon in jouw leven misschien minder leuk: het 'overkomt' je een beetje, of je nu wil of niet. Je moet nu ook rekening houden met een extra persoon in jouw leven die je niet zelf hebt gekozen. En dat is niet altijd even leuk:
  • misschien moet je vanaf nu jouw mama of papa delen met deze nieuwe partner? Misschien ben je wel teleurgesteld omdat hij of zij hierdoor minder tijd met jou (alleen) kan doorbrengen. Of lijkt het alsof jouw ouder geen tijd meer voor jou heeft?
  • misschien voel je jou want minder belangrijk dan de nieuwe partner van mama of papa? Als twee mensen heel verliefd zijn op elkaar, willen ze heel graag en vaak samen zijn. Hierdoor kan het lijken dat ze liever bij elkaar zijn dan bij jou,
  • misschien ben je wel boos of verdrietig omdat er nu minder hoop is dat jouw twee ouders opnieuw samen komen? En ben jij ook nog verdrietig over het feit dat je ouders niet meer bij elkaar zijn.
  • misschien vind je het moeilijk om een extra persoon te hebben in jouw leven die mee de regels bepaalt, jouw opvoeding, praktische dingen regelt, ... Nieuwe partners brengen vaak andere regels of gewoontes mee, ook rond alledaagse, gewone dingen die jij liever niet anders zag (bv. tv-kijken, maaltijden, bedtijd, vrije tijd, ...)? Of misschien ben je niet akkoord met nieuwe afspraken of regels in jullie gezin?

Tips 

  • Vertel aan je ouder waar je het precies moeilijk mee hebt. Het is belangrijk dat jouw mama of papa en haar of zijn nieuwe partner weten wat jij belangrijk, leuk of vervelend vindt. Zo kunnen ze er rekening mee houden.
  • Praat er over met vrienden, er zijn heel wat kinderen wiens ouders ook gescheiden zijn en die misschien wel met dezelfde gevoelens als jij zitten. Misschien heeft iemand wel goede tips voor jou? En sowieso voelt het goed om jouw hart eens te luchten bij iemand. Ga je liever anoniem in gesprek met iemand hierover, dan kan je terecht bij Awel via chat, mail, het forum of per telefoon.

Heb je een probleem en wil je raad of hulp?

Misschien is er op je school een zorgjuf of -meester bij wie je terecht kan, of in het secundair een leerlingbegeleider. Zij kunnen alvast luisteren naar je verhaal en zullen proberen jou verder te helpen. Misschien zullen ze je doorverwijzen naar iemand van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding of CLB verbonden aan jouw school. Een CLB helpt niet alleen bij vragen rond leren, studeren of de schoolloopbaan, maar ook bij vragen rond jouw gevoelens, een moeilijke thuissituatie ... Je kan ook zelf een afspraak maken met het CLB verbonden aan jouw school. Daarnaast is er ook een 'CLB-chatlijn' waarop je kan praten met een medewerker van het CLB. Je kan er je verhaal vertellen, een vraag stellen, … of samen met je chatbegeleider bekijken wat je zou willen bereiken, en hoe je dat kan aanpakken. De CLB-medewerker chat enkel met jou. Een chatgesprek duurt maximum 45 minuten, zodat ook anderen een kans krijgen om te chatten.

Vanaf 12 jaar kan je ook terecht bij het Jac, het Jongerenadviescentrum. Het JAC is een onderdeel van het CAW en zet zich in voor jongeren met een vraag of een probleem. Je kan bellen, chatten, mailen en langskomen voor een gesprek. Jongeren kunnen er gratis en anoniem terecht.

Deel dit artikel via