Bij wie kan ik terecht om te praten over mijn verdriet? 

Wanneer een ouder het zelf moeilijk heeft, heeft die soms wat minder tijd voor jou als kind. Daarom is het belangrijk om ook met anderen te praten over jouw gevoelens. Soms is het als kind zelfs makkelijker om te praten over de scheiding met iemand buiten het gezin, bv. over de moeilijkheden die je ervaart. Sommige kinderen willen hierover niet praten met hun ouders omdat ze hen bijvoorbeeld geen extra zorgen willen geven.

Wie je in vertrouwen neemt, bepaal jij uiteraard helemaal zelf:
  • Andere familieleden: broer of zus, grootouder, nonkel of tante, …
  • Vrienden en vriendinnen
  • Een leerkracht, begeleider of andere vertrouwenspersoon
  • De sportcoach, leider van de jeugdbeweging, muziekleraar ,…

Praten over ervaringen en gevoelens gaat vaak gemakkelijker met iemand die hetzelfde meemaakt. Zo vinden sommige kinderen een luisterend oor bij een vriend of vriendin met gescheiden ouders. Op de website van Villa Pinedo kan je je registreren voor een online buddy, dat is een jongere die in dezelfde situatie heeft gezeten, en jullie kunnen dan chatten.  Je kan er ook vragen stellen en ervaringen uitwisselen via een forum en je vindt er ook getuigenissen van andere kinderen en jongeren via vlogs en blogs.

Er worden door verschillende organisaties ook uitwisselingen in groep georganiseerd voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders, zoals in Nederland praatgroepen op school (bv. Kies), of meerdaagse kampen voor kinderen rond dit thema (bv. de door de Bleekweide, Gent). Misschien gaan je ouders bij een bemiddelaar of een therapeut die samen met hen de scheiding bespreekt, sommigen van hen begeleiden ook kindergroepen.  Indien je graag aan zo'n gesprekken wil deelnemen, praat hierover met jouw ouders en verken wat er bij jullie in de buurt is. Als je het niet wil of durft vragen aan je ouders bel dan naar het JAC of AWEL, zij kunnen je ook verder helpen in je zoektocht hiernaar.

Ken je deze organisaties al? 

Awel biedt een luisterend oor voor kinderen en jongeren via chat, telefoon, mail, fora, en email. Elk gesprek is anoniem en gratis. Meer info via deze website.

In een JAC (Jongeren Advies Centrum) kunnen jongeren terecht met alle vragen of problemen. Een hulpverlener zal de vraag verder verkennen met jou en samen zoeken naar het gepaste antwoord. Je kan er langsgaan, mailen of chatten. Meer info op deze website.


Deel dit artikel via