Een goede start van een nieuw samengesteld gezin begint met een sterke start van de nieuwe partnerrelatie:
Daarnaast is ook de manier waarop jij als nieuwe partner wordt voorgesteld aan het gezin een belangrijke stap in de vorming van jullie nieuwe gezin. Dit gebeurt uiteraard best door de ouder zelf. Tips hierbij zijn te vinden in de fiche 'hoe vertel ik aan mijn kind dat ik een nieuwe partner heb?'.
Ook communicatie en het afstemmen van verwachtingen tussen beide partners essentieel voor het slagen van een nieuw samengesteld gezin. Deze verwachtingen hebben zowel betrekking op:
Een laatste belangrijk inzicht is dat een nieuw samengesteld gezin nooit een kerngezin kan worden. De geschiedenis van beide gezinnen zorgt immers voor een ander speelveld en spelregels. Lees meer hierover in 'wat is anders of speciaal in een NSG?
De Keyser, N. (2017). Eensgezind in een nieuw samengesteld gezin. Antwerpen; Garant.
Haverkort, C., Kooistra-Popelier, M., Hendrikse-Voogt, A. (2012). Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin? Huizen: Uitgeverij Pica.
Hendrikse-Voogt, A. (2017). Stoppen als partners. Doorgaan als ouders. Een echtscheidingsleidraad. Amsterdam: Uitgeverij SWP.
Hugaerts, L. (2009). Maak een succes van uw nieuwe relatie, Plus Magazine. Geraadpleegd op 11 oktober 2019 via deze link
Orato biedt een gratis, online tool aan om te komen tot een gezinsplan dat rekening houdt met mogelijke valkuilen binnen nieuwsamengestelde gezinnen.
10 tips voor plusouders en nog veel meer in het MIES Magazine: verhalen van Mensen In Een Scheiding
Een inspirerend voorbeeld van een stiefplan uit het boek 'Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.