Wat verandert er voor mijn kind wanneer ik een kindje krijg met mijn nieuwe partner?

Wanneer jij en jouw partner samen een kindje krijgen, dan krijgen jullie (plus)kinderen er een halfbroertje of halfzusje bij. Misschien zijn ze superblij met dit kleine wondertje. Maar mogelijks reageren ze ook minder enthousiast dan je zelf had gewild. In beide gevallen verandert er veel voor het gezin: een baby vraagt veel aandacht en tijd, die de andere kinderen minder krijgen dan voorheen. Ook binnen een 'klassiek' tweeoudergezin is dat zo.

Specifiek aan een nieuw samengesteld gezin is dat kinderen soms bang zijn dat je meer van de baby houdt dan van hen. Het is toch immers een kindje van de 'nieuwe' partner waar je zoveel van houdt? Praat hierover en stel je kinderen gerust dat de komst van dit halfbroertje of zusje niets veranderd aan jouw hechte band met hen.

Soms hebben kinderen het ook moeilijk met verschillen die zij ervaren in hoe je henzelf en het nieuwe kind behandelt. Je kan je (plus)kinderen nog zoveel mogelijk proberen hetzelfde te geven en dezelfde opvoedingsregels hanteren, toch kunnen zij dit op een andere manier ervaren. Bovendien is een 'gelijke' behandeling zeker niet altijd te verkiezen: ieder kind heeft andere noden en behoeften. Daarnaast zorgt ook de context voor verschillen. Een typisch voorbeeld hiervan binnen nieuw samengestelde gezinnen is de tijd die een kind in een gezin doorbrengt: jouw kind uit een vorige relatie spendeert vaak ook een deel van de tijd bij zijn of haar andere ouder, waardoor het minder tijd doorbrengt in jouw gezin dan het kind geboren binnen jouw huidige relatie. Deze verschillen erkennen en bespreken is belangrijk.

Bronnen en leestips 

Descamps, L. & Mortelmans, D. (2017). De SurvivalKID echtscheiding. Kalmthout: Abimo.
De Waele, I. (2003). Samen uit elkaar. Ouder blijven na de scheiding. Tielt: Lannoo.

Deel dit artikel via