Hoe kan ik mijn kleinkind(eren) best ondersteunen?

 Als grootouder kan je een belangrijke steunbron zijn voor je kleinkind in de periode van een scheiding:

  • door te zorgen voor stabiliteit, houvast en een vertrouwde omgeving voor het kind. Er verandert in deze periode al zo veel voor jouw kleinkind, probeer eigen gewoontes, regels, en afspraken zoveel mogelijk te behouden.
  • door bewust tijd vrij te maken om plezante dingen met jouw kleinkind te doen: een uitstapje,  samen spelen, samen hun lievelingsmaaltijd klaar maken, ... 
  • door een luisterend oor te zijn voor jouw kleinkind en hen de boodschap te geven dat ze alles in vertrouwen met jou mogen delen. Lees ook eens de fiche voor ouders  'Hoe praten met kinderen over hun gevoelens bij de scheiding?'. Je vindt er heel concrete tips om te communiceren met kinderen. 
  • door neutraal te blijven en geen beschuldigen te doen naar één van hun ouders. Ook als de kinderen zelf bepaalde uitspraken doen rond één van de ouders: beperk je tot luisteren en begrip tonen, maar bevestig ze niet in negatieve uitspraken over één van hun ouders.
  • door niet alleen te vragen naar hoe het gaat bij de ene ouder (jouw eigen kind), maar ook naar hoe het bijvoorbeeld is geweest bij de andere ouder. Dit geeft kinderen de ruimte te praten over hun thuis in twee huizen, en daar horen vaak beide ouders bij. Voor je eigen kind is het horen van bijvoorbeeld een plezante uitstap van hun kind met de andere ouder (zijn of haar ex-partner) niet altijd gemakkelijk. Het is fijn als kinderen die verhalen bij jou wel kunnen delen. Uiteraard is het ook ok indien ze niet over de andere ouder willen vertellen. Je wil hen zeker niet 'uithoren' over de andere ouder, maar hen gewoon over hun thuis laten vertellen.

Meer lezen? 

Sikkel, M. & Sikkel, M. (2004). Als je kind gaat scheiden. Handboek voor ouders en grootouders. Haarlem: Uitgeverij J.H. Gottmer. 

Webtip 

...

Wat grootouders kunnen doen voor hun kleinkinderen bij een scheiding | Goedgezind.be by Gezinsbond

De rol van grootouders bij een echtscheiding is belangrijk. Wat kunnen ze doen voor kleinkinderen bij echtscheiding om het proces te verzachten?

Deel dit artikel via