Ik wil zelf niet betrokken raken in de ruzie tussen beide ex-partners: Hoe blijf ik zelf onpartijdig?

Voor velen zijn vrienden of familieleden het eerste aanspreekpunt. Deze gesprekken kunnen zeer ondersteunend zijn. Enkele tips hierbij:

... discretie en vertrouwelijkheid zijn belangrijk

Wanneer iemand zijn of haar hart komt luchten, ga dan discreet en vertrouwelijk om met de informatie die de persoon met jou deelt. 

... luisteren is belangrijker dan adviezen geven

... plaats je eigen noden en behoeften op de achtergrond tijdens dit gesprek

Vaak word je als vriend of familielid ook zelf getroffen door de scheiding. Als vriend verlies je de eenvoud waarmee de vriendschap voordien verliep. Als familielid zie je personen na een scheiding soms minder: door de verblijfsregeling van de kinderen, verder af gaan wonen, drukte van het alleenstaand ouderschap, .... Uiteraard moet je de eigen moeilijkheden die je ervaart door deze scheiding niet verstoppen, maar kies bewust wanneer en met wie je die deelt. Indien een persoon vooral zijn of haar hart wil luchten, dan is het goed om de eigen moeilijkheden op dit moment niet aan te brengen. Zo voelt de andere persoon zich minder gehoord, en heb je ook de kans dat hij of zij zich schuldig voelt over de impact van de scheiding op de vriendenkring of familie.

... geef geen boodschappen die het conflict doen aanwakkeren.

Vaak krijg je als omgeving enkel info over de ex-partner via jouw vriend(in) of familielid en dat is natuurlijk een sterk gekleurde versie. Je voelt hun pijn,  boosheid, gekwetstheid en je wil  graag zorg dragen voor hem of haar. Hierin schuit het gevaar om dit te doen door volledig mee te praten met jouw vriend of familielid  en bijvoorbeeld de ex-partner te veroordelen. Als jij zelf negatieve boodschappen teruggeeft ten aanzien van de ex- partner, dan wordt het voor jouw vriend of familielid moeilijker om op een goeie manier in gesprek te gaan met die persoon. De conflicten zullen toenemen en het verwerkingsproces van de scheiding zal bemoeilijkt worden. Wees dus in de eerste plaats een luisterend oor, toon begrip, maar ga niet mee in het 'demoniseren' van de ex-partner van jouw vriend of familielid. Door een scheiding zijn ex-partners en hun omgeving soms geneigd om enkel nog de slechte kanten van de andere partner te zien, en wat hij of zij fout doet. Maar natuurlijk heeft die persoon ook veel goede kanten die op dit moment misschien minder zichtbaar zijn door de emoties en conflicten rond de scheiding. Misschien kan jij zelfs helpen om dit ontbrekende puzzelstuk in het beeld van de andere, bijvoorbeeld als ouder ten aanzien van gezamenlijke kinderen, terug wat op de voorgrond te brengen?


Deel dit artikel via