Bij de scheiding zijn er naast de vele emotionele aspecten ook heel wat financiële gevolgen. Op de fiche "Van samenwonen naar apart: wat zijn de financiële gevolgen?" vind je hierover meer uitleg.
Blijven echter natuurlijk ook nog de dagdagelijkse gevolgen van een beperkter inkomen: kinderen opvoeden met één (vervangings-)inkomen is een zware klus, het tellen en opnieuw tellen en zorgen dat de rekeningen betaald worden weegt op vele alleenstaande ouders.
We merken dat heel wat ouders creatief worden in deze situatie, en vaak ook bereid zijn om hun ervaringen te delen. Wellicht ken ook jij in je omgeving mensen die er alleen voor staan, durf hen gerust raad te vragen. We geven hieronder alvast ook enkele tips mee om rond te komen met minder; maar als je merkt dat het voor jou op een bepaald moment toch te zwaar is om dit alleen te dragen, aarzel dan niet om tijdelijk professionele hulp in te schakelen. Je kan hiervoor terecht bij het onthaal van het CAW in je buurt, zij kijken met jou dan verder naar de meest passende hulp.
Hoewel het financiële aspect vaak een zware druk legt op de opvoeding van je kinderen, en er ook wel schaamte mee gepaard gaat, is het heel belangrijk dit toch ter sprake te brengen naar je kinderen toe. Dit kan bij hen de kans op stress en onzekerheid verminderen: je helpt er je kind ook mee zelfstandiger te worden en vaak hebben zij toch wel meer veerkracht en zijn ze inventiever dan we denken.
Makkelijk is het niet om die conversatie aan te gaan, maar durf hiervoor steun te vragen aan de mensen in je omgeving waar je een goede band mee hebt. Er zitten misschien nog vrienden van jou in dezelfde situaties, en erover praten helpt echt.
Op de site van WatWat kan je info vinden over geldzaken en praten over geld op maat van kinderen en jongeren. Je kan met jouw vragen en zorgen over geld en opvoeding ook terecht bij:
Belangrijk is ook om de school, de jeugdbeweging, de sportclub van jouw kind op de hoogte te brengen van de scheiding. Op die manier kunnen zij enerzijds bepaalde gedragsveranderingen bij je kind beter kaderen, en samen met jullie als ouders evt. kijken hoe ze er best mee om kunnen gaan. Anderzijds is het belangrijk dat zij weten dat dit mogelijks financiële gevolgen kan hebben. Vraag hen deze met jullie te bespreken, niet rechtstreeks met het kind (bv. de schoolfactuur of een uitstap die niet of te laat betaald wordt, het lidgeld dat niet tijdig gestort is, ...). Mogelijks kunnen er regelingen getroffen worden om die betalingen over een iets langere termijn te betalen, of kan er in de jeugdbeweging of sportvereniging bekeken worden of er tijdelijk een bijzondere tussenkomst kan zijn voor lidgeld of kampen. Nogal wat sportverenigingen en jeugdbewegingen hebben vaak ook een voorraad aan kledij/uniforms liggen van kinderen voor wie deze te klein werd en die kunnen dan eventueel doorgegeven worden.
Als je als alleenstaande met een beperkt inkomen je kinderen moet opvoeden heb je mogelijks recht op een aantal financiële tegemoetkomingen waar je voorheen geen recht op had.
Zo heb je mogelijks recht op::
Indien verhoogde tegemoetkoming heb je ook recht op korting bij De Lijn of de NMBS
Vaste kosten, die regelmatig (bv. maandelijks) terugkomen kan je niet zomaar schrappen. Elektriciteit, verwarming, internet ... De prijzen van de aanbieders, providers van deze diensten zijn zeer divers, en met goed vergelijken kan je honderden euro's per jaar besparen.
Ook op gebied van voeding kan vaak behoorlijk wat uitgespaard worden, zonder dat je drastisch je eetgewoonten moet veranderen
Elke ouder wil het beste geven aan zijn kind, maar dit hoeft zeker niet altijd het duurste te zijn. Als we als ouder meer prijsbewust kiezen lukt het soms om het uitgespaarde geld op zij te zetten voor een extra uitstapje met de kinderen, of iets anders leuks. Enkele tips:
Het Gezinskasboek van onze Consumentenwerking helpt jou een evenwichtig huishoudbudget samen te stellen, je noteert in dat kasboek je inkomsten en uitgaven waardoor je een gedetailleerd beeld krijgt op je budget en dus kan zien op welke uitgaven je eventueel kan besparen. Je kan het bestellen voor 5 euro en het wordt je toegestuurd.
De Budgetplanner van Steunpunt Mens en Samenleving is een handige online budgetplanner, die je een goed overzicht geeft op maandelijkse inkomsten en uitgaven
Wakostda?! Deze eenvoudige app werd ontwikkeld door BudgetInZicht en hiermee
Hier vindt je een overzicht van nog meer app's met een digitaal huishoudboekje voor op je smartphone. Ga zeker ook eens kijken op de website van je eigen bank, sommige banken hebben een eigen app ontwikkeld om inkomsten en uitgaven bij te houden.
Op de site van de Gezinsbond vind je heel wat tips om geld uit te sparen. Er verscheen ook een publicatie voor alleenstaande ouders met tips en trics, maar deze is enkel nog digitaal te lezen: Enig stuk. Je vindt er ook een infofolder over concrete energiebesparingen
Als je lid bent van de Gezinsbond (41 euro per jaar) krijg je via je ledenkaart ook vaak kortingen, en krijg je heel veel tips waar je (met je kinderen of kleinkinderen) voor weinig geld naar toe kan. Je kan dan ook beroep doen op gratis advies bij sociale, familiale, materiële en persoonlijke problemen.
Groeimee is een website van EXPOO en Kind en Gezin, samen met een netwerk van experten. Je vindt er betrouwbare info over opvoeden en opgroeien. Op deze pagina geven zij gerichte info en tips over opvoeden met weinig geld en linken zij naar partnerorganisaties die hierover nog meer info geven.
De website Budgetwijzer vind je heel veel info over omgaan met geld, onderverdeeld in verschillende thema's en levensmomenten. Er staan ook heel wat tips op om te besparen.
Schulden. Wat nu?
Schulden hoeven niet altijd een probleem te zijn. Veel mensen hebben schulden. Zo is een lening voor een huis ook een schuld. Schulden worden pas een probleem wanneer je er niet meer in slaagt je rekeningen te betalen. Dit is dan schuldoverlast.
Wanneer je schulden hebt kan je professionele hulp zoeken.
Je kan ook proberen om zelf iets aan je schulden te doen, maar als het jou op dat moment toch niet lukt om zelf je schulden te regelen, aarzel dan niet en zet dan zo snel mogelijk de stap naar professionele hulp.
Je kan op deze website ook informatie vinden over specifieke schuldproblemen:
Er zijn verschillende diensten die je kunnen helpen wanneer het je zelf niet meer lukt financieel rond te komen. Zowel bij het CAW in je buurt als bij het OCMW van jouw gemeente kan je terecht voor:
"De eerste maanden dat ik alleen was heb ik een lijstje bijgehouden van alles dat ik uitgaf, om te weten van 'Waar gaat mijn geld naartoe? Wat zijn mijn kosten?'. En om dan uit te rekenen van 'Wat zijn mijn maandelijkse kosten?'. En 'Hoeveel geld geef ik uit aan eten?'. Dat is ook een maandelijkse kost eigenlijk. En dan de rest, ja... Telenet en huur, elektriciteit, gas, wat heb je allemaal... verzekeringen, al die dingen. Dat was lastig, want ik had nooit op geld moeten letten.
Ik heb dat dan uitgerekend. En dan wist ik van 'ok dan heb ik nog dat over' en dan heb ik nog beslist voor mezelf om iedere maand een bedrag aan de kant te zetten, te sparen. Veel was dat niet, zeker niet in het begin want ik had nog af en toe iets nodig dat ik aan mijn man gelaten had.
Maar op de duur leer je creatief zijn en denken. En eigenlijk ... ik had in het begin nooit gedacht dat ik toch maandelijks wat geld op zij kan zetten."
We helpen je graag op weg. Deze scheidingskoffer geeft antwoord op veel vragen voor, tijdens en na een scheiding.
Disclaimer · Privacybeleid
© 2019 Arteveldehogeschool · Alle rechten voorbehouden.