Mijn kinderen (alleen) opvoeden kost geld: wat zijn praktische tips om rond te komen met weinig geld? 

Bij de scheiding zijn er naast de vele emotionele aspecten ook heel wat financiële gevolgen. Op de fiche "Van samenwonen naar apart: wat zijn de financiële gevolgen?" vind je hierover meer uitleg.

Blijven echter natuurlijk ook nog de dagdagelijkse gevolgen van een beperkter inkomen: kinderen opvoeden met één (vervangings-)inkomen is een zware klus, het tellen en opnieuw tellen en zorgen dat de rekeningen betaald worden weegt op vele alleenstaande ouders.

We merken dat heel wat ouders creatief worden in deze situatie, en vaak ook bereid zijn om hun ervaringen te delen. Wellicht ken ook jij in je omgeving mensen die er alleen voor staan, durf hen gerust raad te vragen. We geven hieronder alvast ook enkele tips mee om rond te komen met minder; maar als je merkt dat het voor jou op een bepaald moment toch te zwaar is om dit alleen te dragen, aarzel dan niet om tijdelijk professionele hulp in te schakelen. Je kan hiervoor terecht bij het onthaal van het CAW in je buurt, zij kijken met jou dan verder naar de meest passende hulp.

​Hoewel het financiële aspect vaak een zware druk legt op de opvoeding van je kinderen, en er ook wel schaamte mee gepaard gaat, is het heel belangrijk dit toch ter sprake te brengen naar je kinderen toe. Dit kan bij hen de kans op stress en onzekerheid verminderen: je helpt er je kind ook mee zelfstandiger te worden en vaak hebben zij toch wel meer veerkracht en zijn ze inventiever dan we denken.

Makkelijk is het niet om die conversatie aan te gaan, maar durf hiervoor steun te vragen aan de mensen in je omgeving waar je een goede band mee hebt. Er zitten misschien nog vrienden van jou in dezelfde situaties, en erover praten helpt echt.

Op de site van WatWat kan je info vinden over geldzaken en praten over geld op maat van kinderen en jongeren. Je kan met jouw vragen en zorgen over geld en opvoeding ook terecht bij:


Belangrijk is ook om de school, de jeugdbeweging, de sportclub van jouw kind op de hoogte te brengen van de scheiding. Op die manier kunnen zij enerzijds bepaalde gedragsveranderingen bij je kind beter kaderen, en samen met jullie als ouders evt. kijken hoe ze er best mee om kunnen gaan. Anderzijds is het belangrijk dat zij weten dat dit mogelijks financiële gevolgen kan hebben. Vraag hen deze met jullie te bespreken, niet rechtstreeks met het kind (bv. de schoolfactuur of een uitstap die niet of te laat betaald wordt, het lidgeld dat niet tijdig gestort is, ...). Mogelijks kunnen er regelingen getroffen worden om die betalingen over een iets langere termijn te betalen, of kan er in de jeugdbeweging of sportvereniging bekeken worden of er tijdelijk een bijzondere tussenkomst kan zijn voor lidgeld of kampen. Nogal wat sportverenigingen en jeugdbewegingen hebben vaak ook een voorraad aan kledij/uniforms liggen van kinderen voor wie deze te klein werd en die kunnen dan eventueel doorgegeven worden.

TIPS 

Als je als alleenstaande met een beperkt inkomen je kinderen moet opvoeden heb je mogelijks recht op een aantal financiële tegemoetkomingen waar je voorheen geen recht op had. 

Zo heb je mogelijks recht op::

Indien verhoogde tegemoetkoming heb je ook recht op korting bij De Lijn of de NMBS

Vaste kosten, die regelmatig (bv. maandelijks) terugkomen kan je niet zomaar schrappen. Elektriciteit, verwarming, internet ... De prijzen van de aanbieders, providers van deze diensten zijn zeer divers, en met goed vergelijken kan je honderden euro's per jaar besparen.

 • Energie
  • Met de  V-test van de Vreg kan je de prijzen vergelijken van de contracten en de prijzen van de energieleveranciers.  Als je het moeilijk vindt om die test in te vullen, kan je voor meer info terecht op  het gratis informatienummer van de Vlaamse overheid, 1700. Voor antwoorden op je vragen over het al dan niet veranderen van energieleverancier  op de site van mijnenergie.be   
  • Op www.energiesparen.be vind je interessante tips om ettelijke euro's uit te sparen op energieverbruik.  
 • Vaste en mobiele telefonie, televisie en internet
  • Op de site van Test-Aankoop kan je, zonder lidmaatschap, een prijsvergelijking aanvragen voor de aanbieders van internet, vaste telefonie, gsm en televisie  

Ook op gebied van voeding kan vaak behoorlijk wat uitgespaard worden, zonder dat je drastisch je eetgewoonten moet veranderen

 • Ipv. flessenwater kan je kraantjeswater drinken, met een sodastream kan je goedkoop spuitwater maken. 
 • Probeer regelmatig eens naar de markt of de boerenmarkt in je buurt te gaan, zeker tegen het sluitingsuur van de markt kan je vaak extra goedkoop aankopen
 • Diepvriesgroenten zijn vaak goedkoper dan verse groenten, en - indien niet bewerkt of in saus - ook even gezond.
 • Op de site van Kind en Gezin vind je heel wat tips om budgetvriendelijk te koken
 • Als je voor alles alleen staat is koken soms extra lastig en tijdsintensief, en kan het kopen van klaargemaakte maaltijden een oplossing bieden. Deze zijn echter duur, en vaak weinig voedzaam. Het kan een hulp zijn om af en toe grote hoeveelheden klaar te maken en in te vriezen.
 • Via de app "Too good to go" op je smartphone: niet enkel goed om voedselverspilling tegen te gaan, maar het helpt je ook jouw voedingsbudget in te perken. Je kan er tegen een fractie van de prijs maaltijden vinden die anders op het eind van de dag gewoon weggegooid zouden worden. Hier vind je alvast meer info.

Elke ouder wil het beste geven aan zijn kind, maar dit hoeft zeker niet altijd het duurste te zijn. Als we als ouder meer prijsbewust kiezen lukt het soms om het uitgespaarde geld op zij te zetten voor een extra uitstapje met de kinderen, of iets anders leuks. Enkele tips:

 • Kwaliteitsvolle kledij kopen, die langer mee gaat, en kan doorgedragen worden​ is duur. Maar je kan dit ook kopen in de solden, voor het jaar dat erop volgt. Op de site van de Gezinsbond vind je de adressen van tweedehandsbeurzen waar je ook baby- en kinderkledij en -spullen kan kopen tegen sterk verminderde prijzen.
 • Ga eens langs in de​ Kringloopwinkel: vaak zijn hier koopjes te doen voor het speelgoed, misschien niet altijd even veel keuze, maar regelmatig langsgaan loont zeker​.
 • Je kan online op zoek gaan naar adressen van stockverkopen van kledij: vaak 50-70% korting.
 • Via Facebook kan je op zoek naar GIFT-groepen per stad of gemeente: hier worden kledij en gebruiksvoorwerpen gratis (of tegen een zeer beperkte prijs) weggeven.
 • Via aantal app's (Vinted, 2dehands.be, ...) vind je ook heel wat tweedehands kledij. 

Vrije tijdsactiviteiten met kinderen en jongeren hoeven niet altijd duur te zijn. Enkele sites waar je tips vindt die weinig kosten:

Er is heel wat te doen rond "deeleconomie": in steeds meer steden en gemeenten ontstaan er lokale initiatieven om weinig gebruikte gebruiksvoorwerpen te delen via een gebruikersplatform: de auto, boormachine, bakfiets, ... Soms kunnen ook diensten "geruild" worden: bv. 3 uur babysit ruilen voor 2 uur tuinwerk, ...
Vaak wordt hiervan melding gemaakt via de gemeentelijke facebookpagina. Zeker de moeite waard om dit op te volgen; maar vaak kan je zelf zo iets heel kleinschalig opstarten in je straat of je wijk, samen met enkele buren; of luister eens bij de andere ouders uit de school van je kind: mogelijks ook  daar geïnteresseerden.

En toch, ... soms doe je nog zo hard je best, soms lukt het echt niet meer om als alleenstaande met kinderen op het eind van de maand alles betaald te krijgen. Dit is geen schande. Jammer genoeg groeit het aantal mensen in deze situatie steeds meer. In een aantal situaties kan het helpen om jouw budget nog eens opnieuw goed onder de loep te nemen door preciezer te gaan budgetteren. 
Budgetteren​ lijkt vaak moeilijker dan het is; het vraagt - zeker in het begin - wel wat tijd en discipline om het correct te doen: alle inkomsten en uitgaven op een overzichtelijke manier noteren. Maar alles wijst er op dat het loont. Je kan online een aantal tips vinden om hier mee te starten.

Wanneer het je alleen niet lukt, aarzel dan niet om tijdig professionele hulp in te roepen.​​​​​​​​​​​​​​​ (zie onderaan deze fiche: Waar kan je terecht als je ​​​​​​​​vragen hebt over je budget?)

Handige tools om jouw budget beter te beheren

 Het Gezinskasboek van onze Consumentenwerking helpt jou een evenwichtig huishoudbudget samen te stellen, je noteert in dat kasboek je inkomsten en uitgaven waardoor je een gedetailleerd beeld krijgt op je budget en dus kan zien op welke uitgaven je eventueel kan besparen. Je kan het bestellen voor 5 euro en het wordt je toegestuurd.

De Budgetplanner van Steunpunt Mens en Samenleving is een handige online budgetplanner, die je een goed overzicht geeft op maandelijkse inkomsten en uitgaven

Wakostda?! Deze eenvoudige app werd ontwikkeld door BudgetInZicht en hiermee 

 • kan je inkomsten en uitgaven ingeven
 • heb je zicht op je budget per maand of per week
 • kan je aan het einde van de maand je overschot (+) of tekort (-) zien
 • kan je zelf het saldo van de vorige maand in de nieuwe maand invoeren (dit gaat niet automatisch) of je maakt per maand een nieuwe start, aan jou de keuze
 • pas je je transacties aan door te swipen

Hier vindt je een overzicht van nog meer app's met een digitaal huishoudboekje voor op je smartphone. Ga zeker ook eens kijken op de website van je eigen bank, sommige banken hebben een eigen app ontwikkeld om inkomsten en uitgaven bij te houden.

Nog meer info om te besparen vind je op deze websites: 

​ Op de site www.alleenstaandeouder.be van de Vlaamse Vrouwenraad vind je heel veel tips om rond te komen met minder geld als alleenstaande ouder, dit op diverse levensdomeinen: 

 • financieel
 • huisvesting
 • gezin en opvoeding
 • werk
 • gezondheid

 Ook op de site van de Gezinsbond vind je heel wat tips om geld uit te sparen. Er verscheen ook een publicatie voor alleenstaande ouders met tips en trics, maar deze is enkel nog digitaal te lezen: Enig stuk.
Je vindt er ook een infofolder over concrete energiebesparingen

Als je lid bent van de Gezinsbond (41 euro per jaar) krijg je via je ledenkaart ook vaak kortingen, en krijg je heel veel tips waar je (met je kinderen of kleinkinderen) voor weinig geld naar toe kan. Je kan dan ook beroep doen op gratis advies bij sociale, familiale, materiële en persoonlijke problemen.

 Groeimee is een website van EXPOO en Kind en Gezin, samen met een netwerk van experten. Je vindt er betrouwbare info over opvoeden en opgroeien. Op deze pagina geven zij gerichte info en tips over opvoeden met weinig geld en linken zij naar partnerorganisaties die hierover nog meer info geven.

De website Allesovercenten.be is oorspronkelijk gericht naar jongeren, maar ook ouders van jongeren vinden er heel veel info over omgaan met geld, onderverdeeld in verschillende thema's en levensmomenten. Er staan ook nog heel wat tips op de site om te besparen, bv. via autodelen, of tips om goedkopere vrijetijdsactiviteiten te vinden.

Lees je liever een boek met tips om te besparen op je huishoudbudget? 

 In de Crisis Survivalgids geeft  Saskia Scheerlinck  honderden tips, handige checklists en sprekende voorbeelden waarmee je je leven kan vereenvoudigen en ongemerkt een paar honderd euro kan besparen. 

Scheerlinck, S. (2014) Crisis Survival Gids. Antwerpen: Manteau

Waar kan je terecht als je vragen hebt over je budget? 

Schulden. Wat nu?

Schulden hoeven niet altijd een probleem te zijn. Veel mensen hebben schulden. Zo is een lening voor een huis ook een schuld. Schulden worden pas een probleem wanneer je er niet meer in slaagt je rekeningen te betalen. Dit is dan schuldoverlast.

Wanneer je schulden hebt kan je professionele hulp zoeken.

Je kan ook proberen om zelf iets aan je schulden te doen, maar als het jou op dat moment toch niet lukt om zelf je schulden  te regelen, aarzel dan niet en zet dan zo snel mogelijk de stap naar professionele hulp. 

Je kan op deze website ook informatie vinden over specifieke schuldproblemen:

 • Informatie over alle schulden die met wonen te maken hebben: huur, hypotheek, elektriciteit, gas, water, stookolie...
 • Informatie over doktersrekeningen, ziekenhuisfacturen...
 • Informatie over je schulden door GSM, telefoon, internet, TV...
 • Informatie over schulden door leningen, kredieten en verzekeringen
 • Informatie over schulden bij de belastingen, door boetes, uitkeringen...
 • Informatie over schulden en je relatie (huwelijk, samenwonen), uit een erfenis...
 • Informatie over schulden uit je beroep als zelfstandige

 Er zijn verschillende diensten die je kunnen helpen wanneer het je zelf niet meer lukt financieel rond te komen. Zowel bij het CAW in je buurt als bij het OCMW van jouw gemeente kan je terecht voor:

 • budgetbegeleiding
 • budgetbeheer
 • schuldbemiddeling


Anderen zeggen: 

"De eerste maanden dat ik alleen was heb ik een lijstje bijgehouden van alles dat ik uitgaf, om te weten van 'Waar gaat mijn geld naartoe? Wat zijn mijn kosten?'. En om dan uit te rekenen van 'Wat zijn mijn maandelijkse kosten?'. En 'Hoeveel geld geef ik uit aan eten?'. Dat is ook een maandelijkse kost eigenlijk. En dan de rest, ja... Telenet en huur, elektriciteit, gas, wat heb je allemaal... verzekeringen, al die dingen. Dat was lastig, want ik had nooit op geld moeten letten. 
Ik heb dat dan uitgerekend. En dan wist ik van 'ok dan heb ik nog dat over' en dan heb ik nog beslist voor mezelf om iedere maand een bedrag aan de kant te zetten, te sparen. Veel was dat niet, zeker niet in het begin want ik had nog af en toe iets nodig dat ik aan mijn man gelaten had. 
Maar op de duur leer je creatief zijn en denken. En eigenlijk ... ik had in het begin nooit gedacht dat ik toch maandelijks wat geld op zij kan zetten."

Deel dit artikel via